Pohod na Lačur, odhod z avtobusne postaje Novo mesto

23.8.2014 | 04:45

Planinska skupina Krka vas vabi na

Lačur (Latschur, 2236 m, v Avstriji)

ODHOD: ob 445 z avtobusne postaje NM, ob 5 h izpred Krke v Ločni.

Dostop do izhodišča:

Malo pred Spittalom iz smeri Beljaka/Villach (po stari cesti) se levo odcepi cesta proti vasi Ziebel. V omenjeni vasi pa z vožnjo nadaljujemo proti jezeru Weissensee, ki je od Ziebla oddaljeno približno 15km. Parkiramo na velikem urejenem parkirišču v bližini jezera.

TURA: Hoje bo za dobre štiri ure na goro in navzdol malo manj.

Opis poti:Z velikega parkirišča se nekaj metrov spustimo do glavne ceste, kjer na levi strani opazimo smerokaze. Usmerimo se na široko pot, ki vodi ob jezeru za oznakam »Techendorf«. Pot nas najprej vodi čez manjši most in nas pripelje do kampa na vzhodni strani jezera Weissensee. Tu se usmerimo desno na asfaltirano cesto, ki pelje ob kampu in nas pripelje do križišča kjer se usmerimo levo in po nekaj metrih hoje pridemo do smerokazov. Usmerimo se levo za oznakami »Techendorfer Alm steil«. Po nekaj metrih pridemo ponovno do smerokozov in se usmerimo desno na strmo pot proti planini Techendorfer Alm. Leva pot pa pelje po položnejši poti, ki večinoma vodi po cesti.

Pot se dokaj strmo vzpne skozi gozd in nas pripelje do jase kjer prečimo kolovoz in se pričnemo vzpenjati ob robu gozda. Tu se nam že odprejo prvi razgledi proti bližnjim vrhovom v skupini Latschur. Pot se ponovno vzpne skozi gozd in nato kar nekajkrat preči gorsko cesto. V vseh križiščih, ki so zelo dobro označena nadaljujemo v smeri Techendorfer Alm steil (strma pot). Nazadnje ko se levo odcepi pot proti sedlu Stosia, nadaljujemo po cesti, ki nas po približno 15 minutah hoje pripelje do planine Techendorfer Alm, kjer stoji tudi manjša planinska koča.

Od planine nadaljujemo proti severu za oznakami Stosia, Latschur. Pot najprej preči redek gozd nato pa se vzpne po travnatih pobočjih proti sedlu Stosia. Ta del poti je označen z belo modrimi markacijami.

Na sedlu se usmerimo desno in nadaljujemo po travnatem grebenu. Ko pridemo do razpotja nadaljujemo naravnost po grebenu, desno pa se odcepi direktna pot na Eckwand. Ko pridemo ponovno do razpotja se usmerimo na desno pot, ki poteka še naprej po grebenu in pelje na Almspitz (2180m). Lahko bi izbrali tudi levo pot, ki pelje direktno na Latschur, vendar pa desna pot, ki pelje preko vrha Almspitz ni bistveno daljša. Pot se nato še naprej vzpenja po travnatem grebenu in nas kmalu pripelje na vrh Almspitz s katerega je lep razgled na okoliške vrhove.

Z vrha se nato nekaj metrov spustimo proti zahodu do sedla med vrhovoma Almspitz in Latschur. Od sedla nato sledi samo še krajši vzpon po travnatem grebenu do zelo razglednega vrha.

OPREMA: dobri planinski čevlji, vetrovka, kapa, pulover, rokavice, rezervno perilo, (majica, srajca …), dežnik, plastenka vitanove in vse kar sodi v nahrbtnik, pohodni palici.

HRANA: iz nahrbtnika, manjša koča je odprta.

PRISPEVEK ZA PREVOZ: 15€ za člane Trim kluba, 20€ za ostale udeležence. V primeru premajhnega števila prijav, bomo šli z osebnimi vozili. Hoja na lastno odgovornost!

PRIJAVE: zbirajo na oddelku za oddih in rekreacijo, Maja Jerman, (tel. 07 3317 702), do četrka, 21.8.2014.

Z vami bova Peter Repovž (040 751 389) in Matej Kocbek (040 895 339).