V spomin na poboj talcev - za pošteno vrednotenje zgodovine

22.8.2014 | 13:30

V spomin na poboj talcev - za pošteno vrednotenje zgodovine

16.8.2014 je bil spominski dan občine Dolenjske Toplice, v spomin na poboj talcev leta 1942 iz Podhoste. Pri spomeniku v Podhosti je bila spominska proslava, nato pa je del udeležencev odšel na pohod po poti smrti na pokopališče v Vavti vasi, kjer se je zgodil ta zločin. Tu je bila proslava v organizaciji krajevne organizacije ZB za Vrednote NOB Straža. V Dolenjskih Toplicah je bil govornik župan Jože Muhič v Vavti vasi pa podpredsednik KO ZB Straža Franc Plut.

Proslave v Vavti vasi se je udeležila tudi poslanka Združene levice, članica DSD VIoleta Tomič, ki je spregovorila o željah po spreminjanju zgodovine, proti temu pa odločno nasprotuje osebno in vsebinsko koalicija Združena levica.

Številčna udeležba na obeh dogodkih potrjuje, da pošteno vrednotenje zgodovine ne bo zamrlo.

F. Plut

Galerija

dolenjske-001
dolenjske-002
dolenjske-003
dolenjske-004
dolenjske-005

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (52)

22.8.2014Oceni Pavel 

Pravličarji še kar trosijo laži, žabe pa ne vedo, da je voda blizu vrelišča. Pošteno so si prisvojili vsa direktorska mesta in zapravili slovensko imetje.

22.8.2014Oceni pika 

Upam, da res ne bo zamrlo pošteno vredenotenje zgodovine. Zahvala gre seveda gospodu Romanu Leljaku in da ne naštevam ostalih. Barbara rov, Kočevški rog in še marsikatero grobišče čaka na pošteno zgodovino. Prav gotovo pride ta dan. Pobiti talci pa naj počivajo v miru.

22.8.2014Oceni Resnica 

G. Roman Leljak je zadnji, ki lahko kaj poštenega, predvsem pa neodvisnega izreče o slovenski zgodovini. Več ali manj pravljičar.Kaj o njem pravi Wikipedija: Otroštvo in šolanje[uredi | uredi kodo] Roman Leljak se je rodil v mestecu Đurmanec pri Krapini, očetu Rudolfu Leljaku in materi Milici Belošević. Osnovno šolo je obiskoval v Šentjur pri Celju. Po končani osnovni šoli leta 1978 se je odločil za vojaški poklic in nadaljeval šolanje v Sarajevu in Beogradu na Srednji vojaški šoli smer SVŠ KoV smer zvez. Končal specializacijo za šifranta v Jugoslovanski ljudski armadi (JLA) in nato še posebno šolanje v Vojaškem centru varnostne službe v Pančevu. Služba v JLA[uredi | uredi kodo] Najprej je služboval kot šifrant JLA v vojašnici Ljuba Šercerja v Ljubljanskem armadnem območju, kasneje pa kot organ varnosti JLA. Služboval je še v Postojni in Mariboru. V organih varnosti JLA je prenehal delati februarja 1988. Marca 1987 je zaprosil za prenehanje aktivne vojaške službe. Nekaj dni pred aretacijami Janeza Janše, Ivana Borštnerja in Davida Tasića (afera JBTZ), so ga 25. maja 1988 aretirali zaradi kraje denarja in kasetofona ter nepooblaščenega snemanja. Priprli so ga v vojaškem zaporu na Metelkovi v Ljubljani, kjer je ostal do 17. avgusta 1988, ko je z gladovno stavko izsilil izpust. Sam je trdil, da je proces proti njemu političen, ker je sovpadal s procesom proti četverici, sta ga takrat podprla Odbor za varstvo človekovih pravic in tednik Mladina.[1] V času preiskave ni imel pravice do civilnega odvetnika. V procesu pred vojaškim sodiščem v Ljubljani je bil obsojen na 14 mesecev zapora. Sodba mu očita zlorabo metod in sredstev v Službi. Prošnjo za prenehanje vojaške službe v JLA so uslišali 20. oktobra 1988. Sodba je razveljavljena s sklepom Vrhovnega sodišča RS 1992 leta in kazen brisana iz evidence.[navedi vir] Samostojna pot[uredi | uredi kodo] Ustanovil in vodil je revijo AS, časopis Trač, Srbsko revijo AS, bil je direktor Založbe za alternativno teorijo, ta je izdajala tudi mesečnik Vohun[2], in je avtor več knjig. Leta 2005 je bil spoznan za krivega enovite goljufije posojili v začetku 1990. let in obsojen na zaporno kazen. Po več letih izogibanja kazni je leta 2008 odšel v zapor. Pred tem, leta 2007, je bil obsojen vnovič, tokrat zaradi goljufanja vlagateljev v podjetje Avto Ideal, v katerem je bil direktor,[3] vendar sodba še ni pravnomočna. Od leta 1990 je tudi samostojni kulturni delavec, ki raziskuje polpreteklo zgodovino bivše SFRJ oz. delovanje obveščevalnih služb in politične policije bivše SFRJ ter političnih umorov UDBE v času njenega delovanja. Vložil je več ovadb proti domnevnim odgovornim za ta dejanja.[4][5] Toliko o verodostojnosti tega človeka ......

22.8.2014Oceni pika 

@resnica. In kaj vas tu moti? Mislim pri tem življenjepisu? Nič drugega, mislim svojega osebnega mnenja niste napisali o njem. Iz Wikipedije je pa čisto enostavno prepisat. To je pač tipičen življenjepis. nič posebnega. Imam občutek, da vas moti to, ker on brska in neusmiljeno obelodani. Pa saj to je normalen potek zgodovine......

22.8.2014Oceni Resnica 

Kaj me moti? Kaj vas ne moti, da je bil tip v prejšnjem režimu izšolan vojaški obveščevalec ? Vas ne moti, da je je bil pravnomočno obsojen zaradi goljufij? Da " raziskuje " delovanje obveščevalnih služb, katerim je nekdaj pripadal tudi sam? Njegova verodostojnost je milo rečeno zelo sporna! Vsaj za večino! Seveda pa je za vse tiste, ki pravnomočno obsojene in slovensko kolaboracijo kujejo v zvezde, njegov življenjepis popolnoma brez vsakega madeža .... A le za tiste ..... Bog vam ga požegnaj ;-))!!

22.8.2014Oceni sprehajalec 

DL - 12.6.2009 - Straža - Za zaključek sinočnje seje straškega občinskega sveta sta svetnika Igor Vizjak in Franc Plut razkrila, da bosta poslej delovala kot nestrankarska svetnika. Najprej je Vizjak sporočil, da je marca izstopil iz LDS, takoj zatem pa je še Plut kolege seznanil, da od predvčerajšnjim ni več član SD.

22.8.2014Oceni sprehajalec 2 

DELO - 20.05.2014 - Koordinator Gibanja za pravično družbo Simon Brežan in predsednik društva Svoboda Straža Franc Plut sta pristop k Združeni levici utemeljila z vsebinsko, programsko in idejno sorodnostjo koalicije. Po Brežanovih besedah se Združena levica odziva na »klic duha časa, ki zahteva odločno zavrnitev preseženih vzorcev upravljanja družbe, predvsem lažne demokracije«.

23.8.2014Oceni franci 

zakaj so že pobijali talce? mogoče zato ker so samooklicani 'osvoboditelji' iz zasede hrabro ubili kakega sovraga? res junaško..brez takih dejanj bi črno srajčniki verjetno še danes tlačili našo domovinico... te 'spominske slovesnosti' so hinavščina brez primere in so dobesedno v posmeh žrtvam, ki so nastradale samo zaradi komunajzarskega egotripa in želje da se prelije čimveč krvi, zaneti čimveč sovraštva in se izpelje revolucija..

23.8.2014Oceni Resnica 

@ franci - Talce so pobijali tudi zaradi izdajalcev, ki se danes želijo proglasiti za edine " borce za slovenski narod". Kako " hrabri so(te) bili, ko so (ste) se okupatorjem "junaško" uprli s tem, da so (ste) jim izdajali lastne ljudi, jim jih pomagali trpati v koncentracijska taborišča ali pa celo sami z njimi obračunavali v klavnicah tipa Sv. Urh.. Vse v imenu Boga, cerkve in prisege brkatemu Nemcu, oz. bollje - zmešanemu Avstrijcu!! Torej se je slovensko izdajalstvo borilo za Cerkev, vero in Boga in ne za Slovenijo in njeno prebivalstvo!! RES JUNAŠKO!!! IN TO JE HINAVŠČINA BREZ PRIMERE!!! Nihče iz teh vrst pa ni premogel toliko poguma in smelosti, da bi se okupatorjem resnično uprl!! Glasni in " hrabri " so(ste) bili le v zavetju italijanskih ali nemških topov, skriti v bunkerjih, ovitih z bodečo žico, v njihovih uniformah in dobro založeni s pretežno njihovo hrano!! "SPET JUNAŠKO "!! Pozabljaš pa , da so partizanske enote formirali in sestavljali predvsem verujoči, a resnično domoljubni Slovenci!! To so bili ( in so še !! ) pravi domoljubi in ne tistih nekaj tisoč Italijanom, Nemcem in RKC prodanih duš!!! Ki še po kapitulaciji njihovih gospodarjev niso(ste) odložili orožja upajoč, da jim (vam) zahodni zavezniki rešijo izdajalske riti!! Pa jim (vam) jih niso! Bili so (ste) tudi njihovi sovražniki!!!! Vedoč, kaj se bo zgodilo, so jih predali usodi!! Vse to seveda tudi ti dobro veš, a zaradi svojih ali pa grehov tvojih prednikov tega ne želiš priznat! Za konec : za večino Slovenk in Slovencev je vsako poveličevanje slovenske kolaboracije posmeh vsem, ki so za to ljudstvo v boju z okupatorji in njihovimi ritolizniki žrtvovali svoja življenja!!

23.8.2014Oceni franci 

resnica boli... talci so bili pobiti izključno zaradi 'partizanskih akcij' , ki pa so bile iz vojaškega vidika in iz perspektive 'končne zmage' čisto brez vezne in neutemeljene, še posebej zato, ker so komunisti dobro vedeli da bojo zaradi tega nastradali nič krivi civilisti. zato se lahko upravičeno vprašamo zakaj so zavestno počeli stvari ki so škodile narodu? kako začaran krog- povzročijo smrt nedolžnih ljudi, potem pa jim postavijo spomenike in jih slavijo.....

začetnapredhodna Stran: 1/6naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava