Klopotec za eno leto pri Tadeju

21.8.2014 | 14:40

Klopotec za eno leto pri Tadeju
Klopotec za eno leto pri Tadeju

Društvo vinogradnikov Trebnje se je odločilo, da bo letos prvič in poslej vsako leto najboljšemu vinogradniku, pravzaprav najboljšemu »cvičkarju« v društvu, v vinograd ali pred zidanico postavi klopotec kot priznanje za osvojeno Veliko zlato medaljo za pridelano vino cviček. Letos je to priznanje dobil mladi Tadej Rakar iz Šentlovrenca in klopotec mu bo klopotal na Rakarjevem hribu do naslednjega leta, ko ga bo dobil vinogradnik, ki bo osvojil na prihodnjem ocenjevanju Veliko zlato medaljo oziroma največ točk za pridelani cviček. Tadejev cviček je bil letos ocenjen 16,24 točke.

Naj spomnim, da je v trebanjsko društvo vinogradnikov vključenih 270 članov, in da je bilo na ocenjevanju cvička le nekaj manj vzorcev, ki so vsi po vrsti dobili zelo dobre ocene. In še: Tadej je najmlajši vinogradnik v društvu, ki se je potegoval za tako laskavo oceno; cviček je pridelal 100 metrov od reke Temenice, na nadmorski višini manj kot 300 m in s tem tudi 'podrl' stereotip, da je to cenjeno dolenjsko vino mogoče pridelati samo v »gurah«.

Ko so mu člani društva vinogradnikov Trebnje postavljali klopotec na rob vinograda, je podpredsednik društva in znani gostinec Martin Meglič pripravil posebni priložnostni nagovor, v katerem je mladega Tadeja posebej pohvalil, mu iskreno stisnil roko in čestital.

Prvi komentarji trebanjskih vinogradnikov, ko so prišli k Tadeju, je bil šaljiv: "Vode ti v cviček ne bo treba dodajati!" Dež je namreč padal kot za stavo.

Tadej je v zahvali dejal, da si bo prizadeval, da bo klopotec odslej stalno nad Šentlovrencem. Posebej pa se je zahvalil svojemu mentorju, stricu in prijatelju Franciju Rakarju, ki mu je pomagal, da je osvojil ta laskavi naslov. Da Tadejevo priznanje ni naključno, zgovorno pričajo priznanja, ki jih je prejel doslej za svoje vinogradniško ustvarjanje.

Seveda je Tadej Rakar obiskovalce postregel s svojim odličnim cvičkom in z jedačo da so se šibile mize.

Brane Praznik

Galerija

KLOPOTEC PRI MATEJU_004_resize
KLOPOTEC PRI MATEJU_025_resize
KLOPOTEC PRI MATEJU_046_resize
KLOPOTEC PRI MATEJU_061_resize
KLOPOTEC PRI MATEJU_070_resize
KLOPOTEC PRI MATEJU_096_resize
KLOPOTEC PRI MATEJU_110_resize
KLOPOTEC PRI MATEJU_126_resize
KLOPOTEC PRI MATEJU_129_resize
KLOPOTEC PRI MATEJU_148_resize

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava