Žefranov pohod na Dolenjski razglednik

20.8.2014 | 13:45

Žefranov pohod na Dolenjski razglednik

Letos so Žefran in prijatelji organizirali sedmič pohod na Primskovo, ki postaja iz leta v leto privlačnejši in na katerega prihaja čedalje več pohodnikov iz različnih slovenskih krajev, kajti dober glas seže v deveto vas. Žefranovega pohoda, kot se imenuje, se je letos udeležilo nekaj več kot 120 pohodnikov. Pohod je še vedno izključno v ljubiteljski organizaciji, saj vso simbolično štartnino porabijo izključno za hrano in pijačo, ki pa je na poti res ni malo. Pot je s postanki vred dolga dobri dve uri in je prava poživitev (običajno vroče) avgustovske nedelje. Pohod je namreč vsako leto v avgustu, na dan, ko imajo na Gradišču svojo veselico tudi tamkajšnji gasilci, tako, da pohodniki niti na vrhu ne omagajo.

Za najbolj zagrete pohodnike vsako leto izdelajo majice z napisom »Žefranov pohod«. Omislili so si celo leskove pohodne palice, na katere vžigajo prav tako ime in leto pohoda in si jo prenekateri pohodnik rad vzame za spomin na dogodek.

Primskovo, Dolenjski razglednik, je stožčasti hrib, ki štrli 592 metrov nad morjem in je zanimiv tudi kot zgodovinska posebnost. Na vrhu je bilo v srednjem veku, med turškimi vdori, postavljeno eno najmočnejših in neosvojljivih gradišč na slovenskem. Tri cerkve iz različnih zgodovinskih obdobij pa so bile še pred dobrim stoletjem cilj božjepotnih poti od daleč in blizu, dokler tega primata ni prevzel bližnji Zaplaz.

Lega dolenjskega Primskovega (na katerega vrhu je Gradišče) je izjemna, kajti le malo je hribov, s katerih bi bil tako bogat razgled oziroma s katerih bi se videl tolikšen del Slovenije. Seveda je za lepo razgledovanje potrebno tudi lepo vreme – brez zastorov z oblaki in meglo.

In kadar je tako, je mogoče z vrha Primskovega videti na severu kamniške malo bolj na zahodu pa vse julijske Alpe z očakom Triglavom v sredini. Pogled hitro najde še bolj na zahodu Snežnik, ki včasih celo poleti sveti s svojo belo kapo, še bolj na jugu mu mežika Goteniški Snežnik, ki pravzaprav zastira z Gorjanci vred pogled na Kvarnerski zaliv. Vmes se kiti Rog pa Gače s smučiščem, v bližini se šopirijo ošiljeni Šumberk, Lisec in Vrhtrebnje, vrhovi, ki v rahli meglici včasih dajejo vtis, kot da so otočki v morju … Proti vzhodu je videti gričevje, ki daje vtis, da se konča na smučišču Slemenu pri Zagrebu, kadar so tam prižgane luči … Iz hribovitega Zasavja kraljuje Kum …

Žefran in prijatelji so pod pohod pred dnevi potegnili inventurno črto in že načrtujejo prihodnji pohod, na katerega vabijo že sedaj.

Brane Praznik

Galerija

na primskovo_03
na primskovo_04
na primskovo_05
na primskovo_06
na primskovo_08
na primskovo_09
na primskovo_11
na primskovo_12
na primskovo_15
na primskovo_16
na primskovo_17
na primskovo_19
na primskovo_20
na primskovo_24
na primskovo_25

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava