DL: Kosci in žanjice v knjigi Marije Sušnik

20.8.2014 | 10:55

Na fotografiji iz leta 1936/1938 kosci pri lastniku trgovine.  Fotografiral je Maks Strmecki, ki je bil trgovski vajenec, odkupoval je  kmetijske pridelke, sadje, zelenjavo in jajca. Ukvarjal se je tudi s  fotografiranjem, zato je naredil tudi nekaj fotografij za svojo zbirko.  (fotografija iz knjige Marije Sušnik)

Na fotografiji iz leta 1936/1938 kosci pri lastniku trgovine. Fotografiral je Maks Strmecki, ki je bil trgovski vajenec, odkupoval je kmetijske pridelke, sadje, zelenjavo in jajca. Ukvarjal se je tudi s fotografiranjem, zato je naredil tudi nekaj fotografij za svojo zbirko. (fotografija iz knjige Marije Sušnik)

Žanjice na Bojsnem leta 1937 pri Tereziji in Vinku Umeku, Bojsno 3. Moška sta vezala snope. (iz knjige Marije Sušnik)

Žanjice na Bojsnem leta 1937 pri Tereziji in Vinku Umeku, Bojsno 3. Moška sta vezala snope. (iz knjige Marije Sušnik)

Marija Sušnik je v pogovoru z Alenko Černelič Krošelj in Ivanko Počkar med drugim povedala, da je v običajnem letu na jurjevo trava toliko visoka, da se v njej skrije vrana. (Foto: M. L.)

Marija Sušnik je v pogovoru z Alenko Černelič Krošelj in Ivanko Počkar med drugim povedala, da je v običajnem letu na jurjevo trava toliko visoka, da se v njej skrije vrana. (Foto: M. L.)

Dogodek je s knjižnico soorganiziralo Društvo za oživitev mesta Brežice.  Z avtorico sta se pogovarjali dr. Ivanka Počkar in predsednica  omenjenega društva Alenka Černelič Krošelj,  udeležence pa je pozdravila  Tea Bemkoč, direktorica Knjižnice Brežice.

Dogodek je s knjižnico soorganiziralo Društvo za oživitev mesta Brežice. Z avtorico sta se pogovarjali dr. Ivanka Počkar in predsednica omenjenega društva Alenka Černelič Krošelj,  udeležence pa je pozdravila Tea Bemkoč, direktorica Knjižnice Brežice.

Obiskovalci (Foto: M. L.)

Obiskovalci (Foto: M. L.)

»Če se ozrem nazaj po poti spomina, najdem čas mladosti potisnjen v globino srca. Preživeta in pozabljena doživetja prenesem na papir. Postopoma ugotavljam, da je svet in čas žitnih polj, cvetočih travnikov odmaknjen od koscev, žanjic in mlatičev odšel brez povratka.« Marija Sušnik je tako zapisala v uvod svoje najnovejše knjige Kosci in žanjice. Knjigo so predstavili v Knjižnici Brežice 10. aprila; dogodek je s knjižnico soorganiziralo Društvo za oživitev mesta Brežice. Z avtorico sta se pogovarjali dr. Ivanka Počkar in predsednica omenjenega društva Alenka Černelič Krošelj.

Marija Sušnik je do zdaj že nastopila pred bralci s knjižicama Drevesa Bizeljskega in Rastline moje mladosti. V domači hiši na rojstnem Bizeljskem je uredila bogato zbirko kmečkega orodja. S kosci in žanjicami znova izkazuje svojo strast in spoštovanje, s katerima opazuje, obiskuje, preučuje, predstavlja in zagovarja podeželje in njegove ljudi, med katere se šteje tudi sama, ter naravo.

V tej knjigi omenja mnoge podrobnosti, do katerih sodobno ter hitro in površno življenje človeku nekako odreka pravico. »Mladost smo preživeli v tistih časih, ko smo hodili več časa bosi kot obuti po livadah, po mehkih blatnih poteh, ko je jutranja rosa blestela na rastlinskem zelenju in na komaj prebujenih cvetovih, ki so se zgodaj odpirali po kratkem počivanju poletnih noči.

Bili smo rosno mladi in mokri od rose, tudi zaradi umitega obraza, ki je ostal svež in prijeten.« To in še več o rosi in njeni vlogi v življenju mladenk je avtorica napisala v knjigi in Alenka Černelič Krošelj je vprašala, ali ima rosa še danes nekdanjo moč. Potem so se smejale vse tri in z njimi so se smejali še obiskovalci in Marija Sušnik je rekla, da včasih ni bilo ličil in so zato dajali roso na obraz. Rosa je, če bi povzeli avtoričina sporočila, nekako dobra tudi za ljubezen.

Ključni v knjigi ostajajo kosci in žanjice. Košnjo in že tev si je avtorica izbrala za vodilno temo knjige, »ker je žetev najpomembnejša. To je pridelava hrane. To je bilo pomembno za preživetje družin. Vinogradništvo že ni bilo tako bistveno za neposredno preživetje.«

Knjiga prinaša številne dragocene fotografije. Na teh so nekateri obiskovalci predstavitve prepoznali sebe v otroških letih. Knjigo Kosci in žanjice lahko bralci po navedbah direktorice Knjižnice Brežice Tee Bemkoč berejo kot elektronsko knjigo na spletni strani Knjižnice Brežice ali pa si natisnjeni izvod izposodijo v tej knjižnici.

Članek je bil objavljen v 18. številki Dolenjskega lista, 30. aprila 2014

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava