DL: Rok Kerin odpira plavalno akademijo

19.8.2014 | 12:35

Rok Kerin

Rok Kerin

Rok Kerin je bil najboljši slovenski daljinski plavalec.

Rok Kerin je bil najboljši slovenski daljinski plavalec.

Rok Kerin je bil še pred tremi leti najboljši slovenski daljinski plavalec, večkratni državni prvak, na jakostni lestvici svetovne plavalne zveze FINA je bil leta 2010 v kategoriji odprte vode na osmem mestu, to leto pa je v Šabcu v Srbiji dosegel tudi svojo edino zmago na tekmah svetovnega pokala v daljinskem plavanju. Odločitve, da bo zaključil svojo športno pot, kot pravi, še ni sprejel, a že nekaj časa več ne tekmuje. Vendar se od plavanja ni ločil, le na drugačen način se druži z njim - ustanovil je svojo plavalno akademijo.

Rok Kerin je svojo športno pot začel v legendarnem krškem plavalnem klubu Celulozar, klubu, ki je leta 1953 prvi v Jugoslaviji dobil olimpijski bazen z ogrevano vodo, v katerem so lahko krški plavalci trenirali tudi pozimi, k njim pa je na pripr ave prihajala tudi jugoslovanska plavalna reprezentanca. Potem je pred leti bazen po spletu okoliščin zaradi mencanja krške občine, kjer so mislili, da bodo bazen dobili brezplačno, prišel v roke zasebnika, se je njegova zgodba kmalu končala, krški plavalci pa že leta v čakanju na obljubljeni novi bazen vztrajajo v nemogočih pogojih.

ZAČETKI V VIDEMSKEM BAZENU

Starega krškega oziroma natančneje videmskega bazena se dobro spominja tudi Rok, saj je prav v njem kot sedemletnik naredil svoje prve zavesljaje in potem leta in leta v njem prebil večino svojega prostega časa. Njegova nadarjenost je bila očitna, saj se je v svojih disciplinah, najprej v mešanem slogu in k asneje v prostem slogu od 400 do 1500 m, ves čas uvrščal med najboljše tri v dr žavi. Da je kasneje presedlal na daljinsko plavanje, so morda krive tudi težave krških plavalcev z bazenom, odločila pa je poteza plavalne zveze, ki je najboljše slovenske plavalce na daljših razdaljah leta 2005 prijavila na tekmi evropskega pokala v daljinskem plavanju v Franciji in Španiji. Tedaj je bil član reprezentance tudi Rok, ki ga je nova disciplina hitro osvojila in še isto leto je jeseni že nastopil tudi na svetovnem prvenstvu.

Rokova velika želja je bil nastop na olimpijskih igrah v Atenah, ki pa se mu je za las izmuznil iz rok, čeprav je bil na kvalifikacijah najbolje uvrščeni Slovenec. Njegov najboljši dosežek na velikih tekmovanjih bo tako ostalo enajsto mesto na 25 km na evropskem prvenstvu v Budimpešti. Njegovo strast do tekem v daljinskem plavanju je nedvomno ohladil tudi tragični dogodek na tekmi svetovnega pokala, ko je zaradi pretople vode eden od plavalcev umrl, na svetovnem prvenstvu leta 2011 v Šanghaju pa je Rok zaradi pretople vode (več kot 31° C) tako kot večina, med katero je bil tudi aktualni svetovni prvak, protestno odstopil.

PLAVALNA AKADEMIJA

Čeprav ne tekmuje več, mu ljubezen do plavanja ne pusti, da bi se oddaljil od vode. Medtem ko končuje magistrski študij na ekonomiji oziroma menedžmentu, dela na bazenih v Čateških toplicah kot reševalec iz vode in ustanavlja svojo plavalno akademijo (Rok Kerin Swim Academy), v kateri skupaj s sodelavci, nutricionaistom in kondicijskim trenerjem Severinom Lipovškom, plavalnim trenerjem Nacetom Majcnom in organizatorko Nino Gramc, ponuja plavanje kot način življenja.

»V času, ko sem tekmoval in treniral v tujini, sem ugotovil pomembno razliko med njihovim in našim do jemanjem plavalnega športa. Plavanje dojemajo kot način življenja, plavanje doživljajo vse življenje na zelo različne načine. Plavanje ni le domena športnikov, ampak lahko spremlja človeka vse življenje, od dojenčka, ki lahko začne plavati, še preden je shodil, do starostnika, ki ne more več hoditi, plava pa še lahko,« pojasnjuje svojo odločitev za plavalno akademijo Rok Kerin.

V svoji plavalni akademiji v Čateških in Šmarjeških Toplicah ponuja tako tečaje plavanja za otroke in odrasle, izpopolnjevanje plavalne tehnike za rekreativne plavalce in tekmovalce kot tudi triatlonce, plavanje kot terapijo pa tudi danes modni »team building« v v odi, ko bo dobil ustrezno licenco, pa bodo v njegovo akademijo povabljeni tudi starši z dojenčki.

»Plavanje je nedvomno eden najbolj zdravih športov, vendar ne v vsakem primeru,« pravi Rok in pojasnjuje: »Ljudje na primer zelo pogost o plavajo prsno z glavo ves čas iz vode. Tako plavanje je škodljivo tako za hrbtenico in vrat kot tudi za kolke v primeru obrabe.«

Članek je bil objavljen v 17. številki Dolenjskega lista, 24. aprila 2014

I. Vidmar

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

19.8.2014Oceni Športnik 

Ah Roki, Roki....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava