DL: Mnogi obrtniki delajo sami

18.8.2014 | 12:00

šibki obrtniki težko sodelujejo na javnih razpisih ...

šibki obrtniki težko sodelujejo na javnih razpisih ...

V Metliki so prvič, odkar so v Območni obrtno-podjetniški zbornici (OOZ) le prostovoljni člani, pripravili letni zbor obrtnikov in podjetnikov. Trenutno je v metliški zbornici 188 članov, ki imajo 435 zaposlenih. Prevladujejo gradbinci, avtoprevozniki in kovinarji.

Lani se je v metliško zbornico včlanilo 8 podjetnikov, od lanskega oktobra do letošnjega januarja pa jih je izstopilo 59 ali 23 odst., medtem ko je slovensko povprečje 37 odst. Lani je storitve zbornice uporabljalo 2.200 strank, od tega 267 na VEM točki, ki naj bi jo v prihodnje s 600 evri na leto financirala občina.

Kot je povedal predsednik OOZ Metlika Stane Križ, se je položaj obrtnikov in podjetnikov v občini med krizo zelo poslabšal. Več kot polovica obrtnikov je samozaposlenih. »To pomeni, da so šibki člen v gospodarski verigi. Po propadu velikih gospodarskih sistemov so se zelo zmanjšale tudi možnosti razvoja obrtnih dejavnosti. Imamo veliko praznih prostorov in zemljišč, ki pa so začetnikom nedosegljivi. Podjetniški inkubatorji in druge oblike začetniških poslovnih modelov bi bili lahko v katerem koli od propadlih gospodarskih objektov,« je prepričan Križ. Opozoril je tudi, da šibki obrtniki težko sodelujejo na javnih razpisih, zato si želijo, da bi jim odgovorni prisluhnili pri izvedbi javnih razpisov in domačim izvajalcem omogočili lažji dostop do sredstev in dela. Seveda pa pri težavah, ki tarejo obrtnike, ni mogel mimo nespoštovanja in dolžine plačilnih rokov ter neprimerne infrastrukture.

Še posebej sta problematični cesta čez Gorjance ter med Metliko in Črnomljem, pogrešajo pa tudi širokopasovno telekomunikacijsko omrežje.

Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista, 17. aprila 2014.

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava