DL: Klobase in salame s parkirišča
17.8.2014 | 11:30
Združenje predelovalcev mesa na kmetijah in Kmetijsko gozdarska Zbornica Slovenije (KGZS) potrošnike opozarjata, naj bodo pri nakupu mesnih izdelkov previdni, saj je na sivem trgu vse več izdelkov nepreverjenega porekla in kakovosti. Če ne želite tvegati, potem mesne izdelke kupujte pri prodajalcih z ustrezno označenimi izdelki, pri registriranih kmetih in trgovcih. Na vsakem artiklu morajo biti podatki o proizvajalcu in sestavi izdelka, prodajalec pa vam mora napisati tudi račun.
PRODAJAJO V PARKIH
Združenje predelovalcev mesa na kmetijah deluje deset let. V njem je okoli 70 kmetij, ki imajo v zadnjem času veliko nelojalne konkurence. »Bolj ko se kriza poglablja, več je tistih, ki prodajajo mesne izdelke na črno po parkih, parkiriščih in na drugih neprimernih mestih. Nihče jih ne preganja, nam pa inšpekcija piše kazni že za manjše prekrške,« je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik tega združenja Franc Pribožič iz Dečnega sela pri Artičah.
Kmetje, ki imajo dejavnost registrirano, morajo izpolnjevati stroge zahteve, ki jih predpisuje zakonodaja, tisti, ki delajo na črno, meso kupijo kar v trgovini in izdelke prodajajo po 20 do 30 odstotkov nižjih cenah, kupcem, za katere ocenijo, da se ne spoznajo ne na meso ne na cene, pa poskusijo zaračunati bistveno več.
RED MORA BITI
Predsednik KGZS Cvetko Zupančič je poudaril, da njihova organizacija podpira razvoj dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, med katere sodi tudi predelava mesa. »Podpiramo združenje, ki se bori proti nelojalni konkurenci, ta tudi ni usposobljena za predelavo mesa in nima ustreznih dokumentov. Treba je stremeti k temu, da so izdelki sledljivi. V državi mora obstajati red in treba je spoštovati predpise, za to so odgovorne inšpekcijske službe. V prihodnje bodo kontrolo verjetno poostrile,« je rekel Zupančič in opozoril, da z nakupom izdelkov na sivem trgu največ tvegajo potrošniki, ki uživajo živila neznanega izvora.
Pribožič je še omenil, da nadzorni organi pričakujejo, da bodo tiste, ki delajo na črno, prijavili oni, člani združenja, a to se ne bo zgodilo. »Za to je pristojen državni sistem, ne mi. Smo pa zahtevali od uprave za varno hrano spisek tistih, ki so registrirani za predelavo mesa, ker bi to moral biti javen podatek, a ga ne dobimo. Pravijo, da gre za fizične osebe in da njihovih podatkov ne smejo izdati,« je še povedal predsednik združenja, ki zdravo konkurenco podpira, naj ljudje delajo zakonito, ne pa na črno, s čimer škodijo tistim, ki spoštujejo predpise.
Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista, 17. aprila 2014.
J. Ambrožič
Jasna Kuljaj nova direktorica
FranciD: Čestitam Jasna! Lepa mora bit...
DL: Zakaj novomeški Glavni trg ne živi...
Marian: Občina je tista, ki lahko privabi...
DL: Portret tedna - Sašo Đukić
FranciD: Malo se je pa že ispel...
DL: Tatovi so se lotili vežice - Brez...
FranciD: Obvezno napisat ime zavarovalnice!
DL: Pri Slavku Barboriču - Gasilci obiskali...
pureber: Slavko, še na mnoga leta ti želim.
Na vrtu: Koliko prostora potrebujejo?
sre, 24.4.2024
DL: Kevin Tudija, Rom iz Križevske vasi - Njegov cilj: študij in služba
pon, 22.4.2024
Martin Golob: ''Molim, da bi zmagala pamet''
tor, 23.4.2024
To so prvi znaki, ki napovedujejo infarkt
tor, 23.4.2024
Pobarvajte cvetove hortenzij po svoje
pon, 22.4.2024