DL: Klobase in salame s parkirišča

17.8.2014 | 11:30

Franc Pribožič, predsednik Združenja predelovalcev mesa na kmetijah

Franc Pribožič, predsednik Združenja predelovalcev mesa na kmetijah

Združenje predelovalcev mesa na kmetijah in Kmetijsko gozdarska Zbornica Slovenije (KGZS) potrošnike opozarjata, naj bodo pri nakupu mesnih izdelkov previdni, saj je na sivem trgu vse več izdelkov nepreverjenega porekla in kakovosti. Če ne želite tvegati, potem mesne izdelke kupujte pri prodajalcih z ustrezno označenimi izdelki, pri registriranih kmetih in trgovcih. Na vsakem artiklu morajo biti podatki o proizvajalcu in sestavi izdelka, prodajalec pa vam mora napisati tudi račun.

PRODAJAJO V PARKIH

Združenje predelovalcev mesa na kmetijah deluje deset let. V njem je okoli 70 kmetij, ki imajo v zadnjem času veliko nelojalne konkurence. »Bolj ko se kriza poglablja, več je tistih, ki prodajajo mesne izdelke na črno po parkih, parkiriščih in na drugih neprimernih mestih. Nihče jih ne preganja, nam pa inšpekcija piše kazni že za manjše prekrške,« je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik tega združenja Franc Pribožič iz Dečnega sela pri Artičah.

Kmetje, ki imajo dejavnost registrirano, morajo izpolnjevati stroge zahteve, ki jih predpisuje zakonodaja, tisti, ki delajo na črno, meso kupijo kar v trgovini in izdelke prodajajo po 20 do 30 odstotkov nižjih cenah, kupcem, za katere ocenijo, da se ne spoznajo ne na meso ne na cene, pa poskusijo zaračunati bistveno več.

RED MORA BITI

Predsednik KGZS Cvetko Zupančič je poudaril, da njihova organizacija podpira razvoj dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, med katere sodi tudi predelava mesa. »Podpiramo združenje, ki se bori proti nelojalni konkurenci, ta tudi ni usposobljena za predelavo mesa in nima ustreznih dokumentov. Treba je stremeti k temu, da so izdelki sledljivi. V državi mora obstajati red in treba je spoštovati predpise, za to so odgovorne inšpekcijske službe. V prihodnje bodo kontrolo verjetno poostrile,« je rekel Zupančič in opozoril, da z nakupom izdelkov na sivem trgu največ tvegajo potrošniki, ki uživajo živila neznanega izvora.

Pribožič je še omenil, da nadzorni organi pričakujejo, da bodo tiste, ki delajo na črno, prijavili oni, člani združenja, a to se ne bo zgodilo. »Za to je pristojen državni sistem, ne mi. Smo pa zahtevali od uprave za varno hrano spisek tistih, ki so registrirani za predelavo mesa, ker bi to moral biti javen podatek, a ga ne dobimo. Pravijo, da gre za fizične osebe in da njihovih podatkov ne smejo izdati,« je še povedal predsednik združenja, ki zdravo konkurenco podpira, naj ljudje delajo zakonito, ne pa na črno, s čimer škodijo tistim, ki spoštujejo predpise.

Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista, 17. aprila 2014.

J. Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava