DL: Upravičeno ponosni na svoj orkester

16.8.2014 | 10:45

Tina Lahne, nova predsednica Pihalnega orkestra Občine Šentjernej. (Foto: L. M.)

Tina Lahne, nova predsednica Pihalnega orkestra Občine Šentjernej. (Foto: L. M.)

Miro Saje, dirigent in umetniški vodja. (Foto: L. M.)

Miro Saje, dirigent in umetniški vodja. (Foto: L. M.)

Pihalni orkester občine Šentjernej, ki upravičeno velja za paradnega konja kulturnega dogajanja v šentjernejski dolini, ima od nedavnega novo vodstvo – dolgoletnega predsednika Miho Simončiča je zamenjala Tina Lahne. Prav z novo predsednico društva je pred kratkim Občina Šentjernej podpisala pogodbo o pokroviteljstvu za leto 2014. Vsako leto bodo k pogodbi sprejemali le aneks o finančni pomoči. Zadovoljstvo je na obeh straneh – v godbi so veseli finančne podpore občine, ki za letošnje leto skupaj znaša 12.500 evrov za redno delovanje in za plačilo materialnih stroškov oz. najem dvorane v Kulturnem centru Primoža Trubarja, kjer ima orkester svoje prostore za vaje in arhiv. Za ureditev statusa podnajemnika so pogodbo podpisali tudi z Ekološko družbo Šentjernej, ki upravlja kulturni hram. Tudi župan Franc Hudoklin je zadovoljen, da so se zadeve formalno uredile. »Ponosen sem na naš pihalni orkester, zahvaljujem se vam za dosedanje delo. V občini imate velikega sponzorja,« je dejal na slovesnem podpisu pogodbe.

Orkester, ki je pred tremi leti praznoval stoletnico in danes združuje kar 68 aktivnih članov, za svoje delo, izobraževanje, gostovanja in koncerte denar potrebuje. Največji strošek so seveda instrumenti, pri čemer je dobrodošla pomoč sponzorjev. Kot je povedala Tina Lahne, sta letos že pomagala šentjernejska podjetnika Radko Luzar in Andraž Rumpret. Orkester, ki si šteje za uspeh, da je od leta 2012 pridobil štirinajst novih mladih glasbenikov, ima za letos smele načrte. Dogodkov, na katerih so ali bodo zaigrali, res ne manjka: od nedavne pustne povorke v Kostanjevici, velikonočne procesije v Novem mestu in Šentjerneju, do prvomajske budnice. Gostovali bodo na Hrvaškem in v pobrateni srbski občini Svrljig, udeležili se bodo 36. srečanja godb v Kostanjevici in revije pihalnih orkestrov Dolenjske in Bele krajine, imeli koncert za PGD Maharovec, sodelovali bodo na kostanjeviški noči, v povorki ob šentjernejskem občinskem prazniku, ko bodo pripravili tudi svoj koncert.

Konec leta seveda ne bo manjkal tradicionalni božično-novoletni koncert, ki po navadi celo dvakrat napolni veliko dvorano kulturnega centra. Kot je povedala nova predsednica Tina Lahne, bi novoletni koncert letos radi organizirali v dveh krajih, v bodoče pa si želijo tudi več sodelovanja z ostalimi orkestri, kak skupni nastop, seminar, oblikovanje komornih skupin v orkestru, sodelovanje z drugimi društvi, ki se je kot zelo uspešno izkazalo v muzikalu Franziskus, itd. Še naprej računajo tudi na dobre odnose z osnovno šolo. Seveda brez izobraževanj ne gre, sicer pa je napredek orkestra povezan z delovanjem oddelka novomeške Glasbene šole Marjana Kozine v Šentjerneju, ki daje mlade glasbeno izobražene člane.

Prav vlaganje v mladino se zdi zelo pomembno Miru Sajetu, dirigentu, ki šentjernejski orkester vodi že sedmo leto, kot pravi, »z velikim veseljem. Šentjernej je glasbeno mesto, tu imajo ljudje gen za glasbo in vesel in ponosen sem, da jim ga lahko pomagam uresničiti,« pravi. V orkestru, ki ga je pripeljal prav v državni in evropski vrh – spomnimo, da je prav za stoletnico dosegel svoj največji uspeh, ko je na državnem tekmovanju na Vrhniki v 1. skupini z 99,63 odstotki točk prejel zlato plaketo s pohvalo in priznanje absolutnega zmagovalca –, vidi perspektivo in možnost nadgradnje: »In res si želim, da orkester še napreduje tako v glasbenem kot osebnostnem smislu.« Saje se veseli gostovanj in koncertov, kot bo npr. junijski v Italiji, kjer bodo Šentjernejčani na festivalu odigrali gala koncert in predstavljali Šentjernej, občino in Slovenijo v Evropi, manj pa ga zanimajo tekmovalni projekti.

Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista, 17. aprila 2014.

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava