DL: Ko je rasla Iskra, je bilo lepo

14.8.2014 | 14:40

Ivanka Simonič

Ivanka Simonič

Ivanka Simonič s Podrebra pri Semiču ima že 91 let, a ji takšne starosti ne bi nihče pripisal. Dobre volje pripoveduje o svojem življenju, ki se je leta 1923 začelo pri Kambičevih, po domače pri Rumarjevih, na Črešnjevcu. Potem ko je končala osnovno šolo na Cerovcu, je ostala doma. Februarja 1941 pa je odšla v Mengeš v gospodinjsko šolo, ki so jo imele sestre usmiljenke. »Usmiljenka, ki je bila doma v sosednji vasi, me je nagovorila, da sem šla v Mengeš. Pri hiši nas je bilo sedem otrok in znanje, ki smo ga dobili na kakršen koli način, je bilo dobrodošlo. Možnosti za šolanje takrat ni bilo veliko,« pripoveduje Ivanka.

Ko se je začela druga svetovna vojna, ni mogla več domov. Šolo so zasedli Nemci, a pouk je bil v slovenščini. »Za samostanskimi zidovi nismo tako občutile vojne vihre. Kuhale smo tudi za bolnike, prav tako za Nemce, saj »ne« takrat ni bilo mogoče reči,« se spominja. Če ne bi bilo vojne, bi iz gospodinjske šole, v kateri so obdelovali tudi vrt, prišla domov čez leto dni. Tako pa se je vrnila šele po osamosvojitvi, leta 1948 pa se je poročila k Simoničevim, po domače k Stricovim.

Ivanka je po poroki gospodinjila na kmetiji in vzgajala tri otroke, znanje, pridobljeno pri nunah, pa ji je še kako prav prišlo. Ko so otroci odrasli, se je pri 40 letih zaposlila v proizvodnji semiške Iskre. »Takrat so bili tako lepi časi. Tovarna se je hitro razvijala in veliko so na novo zaposlovali, zato so nas z veseljem vzeli, saj so nas potrebovali. In kar koli se je v Semiču in njegovi okolici dogajalo, povsod je bila Iskra zraven. Pa veliko smo se družili. Ljudje so se znali bolj sprostiti in si vzeti čas, danes pa je vse tako živčno. 16 let sem delala in lahko bi še naprej, saj mi ni bilo težko dosegati norme. A prišli so vnuki in ostala sem doma ter pazila nanje,« pravi. Nekaj pokojnine dobi, a zatrdi, da je zanjo dovolj, saj je skromna.

Ivanka živi na domačiji z družino sina Staneta, ki ne obdeluje le svoje zemlje, ampak tudi drugo, da le ne zarašča. Redi 10 glav živine, obdeluje vinograd z 2.000 trtami. A tudi Ivanka še vedno gospodinji. Pravi, da se mora gibati. Veliko in rada tudi bere, gleda televizijo, spremlja, kaj se dogaja doma in po svetu. In prepričana je, da je lepo živeti, še zlasti v družini, kjer se razumejo, tako kot pri njih.

Članek je bil objavljen v 17. številki Dolenjskega lista, 24. aprila 2014

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (8)

14.8.2014Oceni robi 

Sedaj ko propada Iskra je pa grdo. Veliko smo se odrekali ko smo gradili tovarno samo da bodo naši otroci imeli službo. Katastrofa in sramota za vse vodilne.

15.8.2014Oceni ana 

ISKRA že trideset let propada, tako govorijo, ampak še vedno daje kruh, kakršenkoli že, preštevilnim.

15.8.2014Oceni Jure 

Ivanka misli na čase, ko je bilo v Iskri zaposlenih 1.800 ljudi. Zdaj jih je - koliko? Prav misli gospa, hvala Bukovcu in SLS (Podobniki, Ivanušič etc.), ki so Iskro najprej prodali Nemcem - vse je bilo dogovorjeno s Šešokom, že takrat.

16.8.2014Oceni stari pilot 

Kam se pelje vse v tej dezeli, ko industrijski gigant Iskra propade in je v sedajsnjem scenariju v rokah Sesoka, ali ni to zalostno? Vsi domaci sovrazniki,te dezele so hujsi kot tujci! Pokradli so vse kar se je dalo in kar je se ostalo. Kaj pa bo ostalo za bodoce generacije, ki so tolika skrb vseh? Sramota za nas vse, da smo pustili taksen razplet unicenja nase lepe dezele in se kar naprej vsi skupaj ne vemo, kaj bi radi. Rojeni smo kot hlapci in kot taksni bomo verjetno odsli s tega sveta.

16.8.2014Oceni ive 

Stari pilot, tudi po svetu propadajo stari giganti, pa se rodijo novi. Nič ni na tem svetu večnega, tudi industrija je podvržena tem zakonitostim. Poglej npr. finsko firmo Nokia, kako je propadla. Ni treba biti tat, pa ti gre vseeno firma lahko navzdol. To vemo tisti, ki smo se preizkusili v podjetništvu. Vi, ki samo zahtevate dobra delovna mesta, službo za vse, ne veste, kako težko je to, kakšne hude odgovornosti, stresi. Na videz prave odločitve se pozneje izkažejo za napačne, pa gre hitro vse v maloro. Noben direktor, šef, ...ni jasnovidec. Žal. Pilot, naredi kaj sam za bodočo generacijo. Pa ne govoriči o hlapčevstvu. Imejmo zdrav ponos. Obstali smo tisoč let, kljub vsemu. Le če ne bomo radi delali otrok, bomo propadli.

16.8.2014Oceni korl 

po osamosvojitvi bi morali narediti gospodarsko in politično lustracijo in umakniti vse ki so na svoje položaje prišli po partijski liniji. le na tak način bi slovenija prosperirala v moderno demokratično državo. ker pa tega nismo storili, imamo danes to kar imamo- partija še vedno cveti in krade kjer se le da, narod pa poneumljen bolšči in se niti ne zaveda prav dobro kaj se mu dogaja... vsi vi ki se imate za hlapce pa ste dno naroda.

16.8.2014Oceni dajdam 

¸Ive,povej ,kje se je tako kradlo,ko se je pri nas.Kako dobre in svetovno znane firme smo imeli in kaj imamo zdaj,pa naj bo v prehrambeni industriji ali v gradbeništvu.ali v strojegradnji...v livarstvu.In kaj imamo zdaj?Razne Lidle,Hoferje,Špare.Saj tudi sam hodim tam,kam pa naj grem,sladkor kupit,tujega ker domačega ni.Kmetijstvo pa nazaduje vse bolj in bolj.In zakaj je tako,je bilo treba v Ormožu tisto tovarno prodat?Naj mi nekdo pojasni kdo je imel poln žep na račun tega...Je bilo treba Belsad likvidirat...je bilo treba Beti zapret da nimajo ženske kje delat,da so sedaj na zavodu,ker več nikoli ne bodo dobile službe...imajo zdravstvene omejitve.Agonija v svetovno znani Muri se še nadaljuje,komu v ponos?razni direktorji bank pa v STRESU,ker ne vedo več kako krasti,jim že zmanjkuje načinov kako največ pograbit.In poglejte iz katere opcije so vsi ti tajkuni,Zidar pa Hilda,Bavčar,Šrot,Arhar...pa da ne naštevam več.Cerkvenih sploh omenil nisem,tam so šele ta pravi.In korl¸...lustracija bi bila potrebna samo ne tistih kot si jih ti imenoval.Lustrirat bi treba vse tiste,ki gledajo samo za svoj žep...ki ne delajo državotvorno...to so bili pa večina takih ki so kradli....ki so zdaj za rešetkami...vključno z JJ...in ki še upam ,da jim dokažejo krajo in jih obsodijo.Pa vso premoženje jim zaplenit,za katerega nimajo dokazov ,kje so ga zaslužili.Pa lep pozdrav

17.8.2014Oceni Vprašanje 

korl, kdo naj bi izvedel politično lustracijo ? Me res zanima kdo. In morda še marsikoga.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava