DL: V naravi manj črnih odlagališč

12.8.2014 | 12:00

Živalski odpadki, odvrženi 17. januarja letos. (Foto: arhiv; J. B)

Živalski odpadki, odvrženi 17. januarja letos. (Foto: arhiv; J. B)

Kaže, da so vsa obveščanja in osveščanja občanov glede metanja odpadkov v okolje, najverjetneje pa tudi kazni, le obrodili sadove. Po oceni vodje medobčinskega inšpektorata občin Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Žužemberk in Straža Marjana Mengerja se stanje na terenu izboljšuje, v naravi je manj smeti, zmanjšuje se tudi število črnih odlagališč na območju občin, ki jih pokriva.

»Na medobčinskem inšpektoratu smo zadovoljni, da osveščenost ljudi v vseh štirih občinah raste. Posamezniki se opozarjajo že med sabo, o pojavu novih odlagališč pa pridno obveščajo tudi nas. Veliko dela opravi že redarka sama, ko pri nadzoru cest naleti na posamezna manjša odlagališča ali odpadke ter skuša, še preden bi sploh začeli inšpekcijski postopek, najti povzročitelja in mu naložiti, da jih odstrani, ali pa se obrnemo na novomeško Komunalo, da jih odpeljejo, če so kje v bližini. Predaja primera pristojnim državnim inšpekcijskim službam, če gre za odpadke, ki niso komunalni, lahko postopek odstranjevanja zelo podaljša,« je pojasnil Menger in dodal, da v letu in pol, odkar je prevzel vodenje inšpektorata, zaradi črnega odlaganja odpadkov ni izrekel nobene globe. »Seveda so lahko še kje nova žarišča, vendar nas še niso obvestili.«

Redarka Karmen Cesar je dejala, da se je s problematiko črnih odlagališč v preteklosti uspešno spopadala in jo reševala bivša inšpektorica Brigita Kalčič. Med odpadki, ki pa jih najdejo, prevladujejo gradbeni odpadki, pnevmatike, avtomobilski deli … »V občini Dolenjske Toplice sta bili v preteklosti predvsem pereči dve odlagališči – v gozdu na Selih pri Dolenjskih Toplicah in pešpoti pod pokopališčem, kjer je šlo večinoma za gradbene odpadke, tudi za azbestno kritino, ki smo jo seveda odstranili. Zdaj pa so najbolj moteči odpadki ob cestah, ki jih iz avtomobilov mečejo ljudje, izpostavila bi izogibališče in brežino v Dolenjem Polju, kjer se vseskozi pojavljajo. Najbolj problematično je bilo, ko je nekdo na brežino odvrgel ostanke živali od kolin. V tem primeru smo poklicali veterinarsko inšpekcijo, ki se je takoj odzvala, sicer pa pri odstranjevanju odpadkov zelo dobro sodelujemo z novomeško Komunalo,« je orisala stanje v topliški občini.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista, 10. aprila 2014

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava