DL: Izkušnje so včasih odločilne

11.8.2014 | 12:50

Marko Piršič, energetski svetovalec Energetske pisarne Kočevje (Foto: M. L.-S.)

Marko Piršič, energetski svetovalec Energetske pisarne Kočevje (Foto: M. L.-S.)

Energetska pisarna Kočevje je letošnjo zimo občanom kočevske občine (pa tudi ribniške, osilniške in kostelske), ki prihajajo v njihovo pisarno, omogočala termografsko snemanje objektov. Ta ne ravno poceni način ugotavljanja toplotnih izgub objektov je bil občanom na voljo brezplačno, akcijo, ki so jo zaradi otoplitve prekinili in je le ena izmed njihovih aktivnosti, pa bodo po vsej verjetnosti nadaljevali tudi v jeseni.

»Cilj svetovalne pisarne je dajati nekomercialne, strokovne in od komercialnih ponudb neodvisne nasvete, generalni cilj pa zmanjšanje rabe energije v stavbah,« pravi Marko Piršič, eden izmed obeh energetskih svetovalcev Energetske pisarne Kočevje. V 16 letih delovanja pisarne, ki deluje v sklopu projekta Ensvet, se je, kot pravi Piršič, raba energije na območju, ki ga pokrivajo, precej zmanjšala. V vsem tem času si je pisarna, kot pravi, s svojim delovanjem ter drugimi aktivnostmi zunaj pisarne prizadevala za zvišanje zanimanja občanov za energetsko problematiko ter dvig ozaveščenosti ljudi glede učinkovite rabe energije, kar pa je prispevalo tudi k zmanjšanju rabe energije.

Energetska pisarna Kočevje je do danes izvedla že več kot 2 tisoč svetovanj občanom. Letno namreč opravi okoli 120 do 150 svetovanj. Za letos načrtuje doseči približno 80 obiskov njihove pisarne, kjer svetovalci dvakrat tedensko oz. po dogovoru s strankami potencialnim investitorjem svetujejo, v katere investicije je dobro vlagati, ko začnejo razmišljati o učinkoviti rabi energije. Pri tem — z vidika energetskega svetovanja — pa jim je tudi zelo dobrodošel, kot pravi Piršič, vseslovenski projekt Primeri dobre prakse, pri katerem so pred leti tudi sami sodelovali. »Izkušnja investitorja je referenca, ki je pri odločitvi tistih, ki se šele odločajo za investicijo in pri tem kolebajo med različnimi možnostmi, včasih odločujoča,« pravi.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista, 10. aprila 2014

M. Leskovšek-Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava