DL: Konopljo je gojil skupaj z nečakom

10.8.2014 | 14:40

Roman Kastelic in Primož Muri sta očitke iz obtožnice priznala.

Roman Kastelic in Primož Muri sta očitke iz obtožnice priznala.

Pred letom in pol so policisti na gozdni parceli v bližini Sevnice odkrili nasad konoplje z 78 rastlinami. Bile so lepe in bujne rasti, kak meter visoke, saj so imele dobre pogoje za rast. Zemlja je bila pognojena, iz potoka so bile napeljane plastične cevi za zalivanje, tudi vršički so že manjkali.

Sledi so policiste vodile do Romana Kastelica, za katerega se je izkazalo, da ni kmetoval sam, pač pa mu je pri tem pomagal njegov nečak Primož Muri. Kot so ugotovili policisti, sta se gojenja konoplje lotila načrtno. Najprej sta v začetku leta 2012 v lopi v Podkumu priredila prostor, tako da sta ga izolirala, napeljala grelno razsvetljavo, priključila ventilatorje in v lončke posejala semena konoplje. Ko so rastline že nekoliko zrasle, sta jih presadila v gozd.

Sledila je hišna preiskava in pri Kastelicu so policisti našli dobrih 100 gramov posušene konoplje, pa tudi neprijavljeno puško in 2.752 nabojev za vojaško in lovsko orožje, za kar ni imel dovoljenja, da pa je bila očitno konoplja namenjena prodaji, gre sklepati tudi po dejstvu, da je imel precizno tehtnico. Nekaj malega konoplje je imel tudi Muri.

»Glede na težo obeh dejanj bi za Kastelica predlagal zapor, saj je očitno, da se je gojenja konoplje lotil načrtovano in organizirano z namenom, da bi zaslužil, a ker še ni bil kaznovan, v primeru priznanja predlagam pogojno kazen leto in pol zapora v preizkusni dobi treh let, ker pa je dejanje storjeno iz koristoljubja, še 3.000 evrov stranske denarne kazni. Za Murija pa predlagam pogojno kazen eno leto v preizkusni dobi dveh let,« je dejal okrožni državni tožilec Bogdan Matjašič.

Krivdo sta oba priznala, Kastelic pa je opozoril, da predlagana denarna kazen zanj pomeni polletno plačo, preživljati mora tudi šoloobveznega sina. Tako je sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek našla kompromisno rešitev: Kastelicu je zaradi droge in orožja izrekla enotno pogojno kazen leto in štiri mesece zapora v preizkusni dobi treh let in plačilo stranske denarne kazni 2.000 evrov, ki jih bo moral plačati v petih rednih mesečnih obrokih, Muri pa je bil obsojen na kazen, kot jo je predlagal tožilec. Ker so se vsi, tako tožilec kot odvetnika obtoženih Albina Krulc in Žiga Klun odpovedali pritožbi, je sodba pravnomočna.

Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista, 17. aprila 2014.

T. J. G.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava