Dobrodelna akcija – da bi mala Lara shodila

2.8.2014 | 08:20

Dobrodelna akcija – da bi mala Lara shodila

Zbiranje plastičnih zamaškov je tudi sicer po ustanovah in v domačem okolju v zadnjih letih postalo že kar ustaljena navada. Tokrat pa je namen zbiranja povsem konkreten in znan, saj pomoč potrebuje 3 in pol leta stara deklica Lara iz okolice Tržišča.

Lara je ob rojstvu zbolela za distrofijo. To je bolezen, ki prizadene mišice. Zaradi te bolezni je gibalno ovirana in potrebuje terapije, ki so samoplačniške. Da bi Lara shodila, potrebuje zelo drage Therasuit terapije. Njeni starši in prijatelji so se zato odločili za zbiranje zamaškov in pločevink od pijač, da bi z zbranimi sredstvi Lari lažje omogočili potrebne terapije.

Dobrodelno akcijo zbiranja zamaškov in pločevink za Laro podpira tudi Občina Sevnica, ki skupaj s KŠTM Sevnica družini pri organizaciji zbiranja zamaškov in pločevink pomaga s tehnično podporo in promocijo akcije.

Občina Sevnica

Pomagajmo Lari na noge

V občini Sevnica ste prebivalci zelo aktivni pri pridruževanju dobrodelnim akcijam in pomoči šibkejšim. Do sedaj smo zbirali plastične zamaške za otroke iz širšega območja, iz drugih krajev Slovenije. Tokrat se tovrstne pomoči želi poslužiti tudi naša občanka Lara iz Tržišča.

Kaj se upošteva v zbiralni akciji?

Pri PLASTIČNIH ZAMAŠKIH se upoštevajo zamaški plastenk, sadnih sokov, mineralne vode, mleka, olja, tekočih pralnih praškov in mehčalcev (le-ti morajo biti obvezno predhodno očiščeni!), plastičnih delov Kinder jajčk in pa “pumpice” za tekoče milo za roke, s pomočjo katerih s pritiskom nanje priteče milo iz plastenke (tem je potrebno le odstraniti “feder” in cevčico), pokrovi od kislega zelja oz. repe in večji pokrovi, npr. od večjih pakiranj, ki jih uporabljajo v restavracijah.

Na embalaži bodite pozorni tudi na P. Torej, kar se tiče zamaškov je pomembno, da je na njih oznaka PP, PE in še veliko drugih kombinacij (ali pa sploh nič), za vas je pomembno, da na pokrovčkih ni oznake oz. črk PS, kar pomeni polistiren. Vsi pokrovčki, ki so na embalaži z znakom za recikliranje, TRIKOTNIK, so veljavni.

Pokrovčki iz polistirena, ki so PREPOVEDANI, so na kozarčkih od kisle smetane, skute, ovitkov od CD-jev, paličic za mešanje kave.

Za preizkus materiala položite pokrovček v vodo in opazujte: polietilen PE in polipropilen PP sta lažja od vode in na njej plavata, polistiren PS pa je težji in potone.

Pri PLOČEVINKAH je pomembno, da so aluminijaste, prazne in stisnjene.

Material lahko preizkusite z magnetom. Na aluminijasto pločevinko se magnet ne bo prijel, medtem ko na železno se bo.

Denar od zbranih zamaškov in pločevink bo družina porabila za terapije. Odkupna cena za 1 tono zamaškov je 300€, za 1 tono aluminijastih pločevink pa 600€.

Za namen pomoči smo odprli tudi humanitarni račun s številko TRR: SI56 02379-0017732206 za LARO JANEŽIČ, Območno združenje Rdečega križa Sevnica, Glavni trg 44, 8290 Sevnica, sklic: SI0018112010, kjer lahko donirate tudi denarna sredstva.

Naj dober glas seže v deveto vas in vabljeni, da prinesete zamaške in pločevinke na že do sedaj znana zbirna mesta: Občino Sevnica, Fitnes studio Sevnica, Bazen Sevnica in MC Sevnica, in sicer v delovnem času teh ustanov.

Pripravite tudi v svojem delovnem in domačem okolju škatlo, kjer boste zbirali zamaške in pločevinke. Pokličite nas na številko 041/412-517 (Jožica), da vas dodamo na seznam zbirnih mest in se dogovorimo glede prevzema. Vsak zamašek ali pločevinka bosta Lari pomagala na poti, da bo shodila.

Hvala vsem dobrim ljudem!

Jožica Janežič Šmit

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava