DL: Dekleta s pesmijo sežejo do srca

1.8.2014 | 14:10

Lilith na letošnji skupni proslavi štirih občin Mirnske in Temeniške doline na Mirni ob kulturnem prazniku. (Foto: M. Ž.)

Lilith na letošnji skupni proslavi štirih občin Mirnske in Temeniške doline na Mirni ob kulturnem prazniku. (Foto: M. Ž.)

Lilith je vokalna skupina devetih deklet, ki prihajajo iz Šentruperta. »Skupina ime nosi po Lilith, liku iz hebrejske mitologije in prvi Adamovi ženi, ki so ji moderna feministična gibanja dala veljavo pozitivnega modela svobodne, avtentične ženske, v svetopisemski zgodbi o stvarjenju sveta enakovrednega moškemu. Všeč nam je bilo tudi, da lahko ime naše skupine zaradi zvočne podobnosti poslušalci v mislih povežejo z lilijami,« je o imenu povedala Andreja Udovč.

Dekleta različnih starosti – od najmlajše gimnazijke do študentk različnih smeri in mamice dveh sinov – je združila želja, da bi v domači kraj s petjem vnesle svežino, naredile nekaj koristnega in lepega ter tako na svoj način prispevale k občutku povezanosti med ljudmi. »Osnovna motivacija, da si tedensko vzamemo čas za pevske vaje, je želja, da bi z glasbo segle do src poslušalcev, jim z njo obarvale pomembne, posebno slovesne prelomnice v življenju ali pa jih zabavale ob rojstnih dnevih in srečanjih,« je dejala Udovčeva in dodala, da so v času dvoletnega prepevanja v zakon pospremile že veliko parov in se z veseljem odzivale povabilom za sodelovanje na kulturnih prireditvah. Lani so denimo prepevale na dobrodelni prireditvi podružnične šole Dolenja Nemška vas in v času božično-novoletnih praznikov v sodelovanju z dvema vokalnima skupinama pripravile dva koncerta, letos so nastopile na skupni prireditvi štirih občin Mirnske in Temeniške doline ob kulturnem prazniku in na modni reviji znamke LEPEOBLEKE modne oblikovalke Aleksandre Šepec.

Poleg ljubezni do petja in humorja dekleta druži vsaj še ena skupna točka - med njimi sta kar dva paketa treh sester. Kot sopranistke v skupini pojejo Lucija Grebenc, Maja Žibert in Jasna Udovč, mezzosopranistke so Tanja Gorenc, Petra Lovše in Andreja Udovč, altistke pa Jerca in Urša Grebenc ter Tanja Udovč, ki je tudi umetniška vodja.

»Naš pevski repertoar sega od popularnih popevk do priljubljenih zimzelenih dalmatinskih pesmi, cerkvene glasbe za poroke in jazz komadov. Vsaka od nas k delovanju skupine prispeva na svoj način, iz usklajenega delovanja pa potem nastane celota. Večina glasbenih priredb je avtorskih, za kar sta zaslužni Jasna in Tanja Udovč. Sestrski duo pri nekaterih pesmih poskrbi tudi za glasbeno spremljavo na violini ali kitari, na klavirju pa nas spremlja najmlajša članica, Lucija. Tanja Gorenc je s svojim močnim glasom največkrat solistka, Jerca pa je z glasbenim znanjem tista, ki velikokrat odpoje najtežje harmonije. Petra poskrbi za fotokopije, Urša za to, da v blagajni ostane dovolj financ, da si lahko poleti privoščimo skupen oddih na morju, popotna navdušenka Maja nam je priskrbela možnost nastopa v tujini, jaz pa s pisano besedo za vezne tekste in članke,« je naštela Andreja Udovč in dodala, da rade medse povabijo fante, s katerimi skupaj nadgradijo glasbeno ustvarjanje - Gašper Gole (kitara), Miha Brcar (bas kitara) in Gregor Markelc (klaviature) so člani inštrumentalne zasedbe, ki dajejo zvočno podlago petju.

V prihodnosti se bo skupina Lilith predvsem posvečala učenju novih pesmi, naslednje leto pa načrtuje gostovanje v tujini, kar so pevke sprejele kot velik izziv in priložnost, da predstavijo sebe, domači kraj in Slovenijo.

Članek je bil objavljen v 13. številki Dolenjskega lista, 27. marca 2014

M. Ž.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava