DL: Knjižnica res dobro obiskana

1.8.2014 | 11:30

Sabina Jordan. (Foto: L. M.)

Sabina Jordan. (Foto: L. M.)

Peto leto že teče, odkar imajo šentjernejski občani novo knjižnico. Pridobili so jo skupaj z novim kulturnim hramom, Kulturnim centrom Primoža Trubarja. Kot se je izkazalo, je bila to pametna odločitev šentjernejske občine, saj je knjižnica, ena od petih enot novomeške Knjižnice Mirana Jarca, res dobro obiskana.

Tako pravi tudi njena vodja Sabina Jordan. Obisk se je iz leta v leto povečeval, od odprtja do zdaj za okrog 150-odstotno. Zato je bilo potrebno tudi podaljšanje delovnega časa s prvotnih štirih ur na šest, tudi v popoldanskem času. »Zdaj se stanje umirja, a že številka 800 aktivnih članov na mesec je za tako krajevno knjižnico veliko,« pravi Jordanova, ki je domačinka in tu dela od vsega začetka. Obiskovalce pozna, kar ji pri delu pride prav, saj mnogi želijo nasvetov, kaj brati. Imajo različne vrste bralcev – nekateri pridejo le prebirat časopise, spet drugi posegajo po preprostih romanih ali pa zahtevnejši literaturi, tudi strokovni, kjer prevladujejo predvsem zdravstvene teme.

Sama se trudi, da mnogi vzamejo v roke zahtevnejše oz. kvalitetnejše branje. K temu veliko pripomore tudi bralna značka za odrasle, v kateri je nazadnje sodelovalo kar 25 Šentjernejčank, kar je polovica celotnega števila sodelujočih pri novomeški knjižnici. Seveda v knjižnici izvajajo še bralno značko za otroke - Bralni palček, Mavrična ribica, dobro obiskane so tudi brezplačne ure pravljic enkrat na mesec. Mladim obiskovalcem v knjižnici marsikdaj pride prav tudi računalnik z internetno povezavo – sedaj imajo tri, ki so že bolj zastareli, tako da bi jih veljalo v prihodnosti zamenjati z novimi. Elektronskih knjig nimajo in, kot pravi Jordanova, bralci po njih niti ne povprašujejo, saj so jim očitno ljubše klasične knjige.

Nova šentjernejska knjižnica, ki je res svetla in prijetna ter zelo prostorna in funkcionalna, ne želi privabljati le z izposojo knjig, ampak tudi z različnimi prireditvam in delavnicami. V njej potekajo razni kulturni dogodki in tudi dejavnosti za otroke iz vrtca in šole. Knjižnica izvaja za malčke različne dejavnosti šoli, vrtcih in družinskih varstvih.

Članek je bil objavljen v 13. številki Dolenjskega lista, 27. marca 2014

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava