DL: Sobivanje z Romi - Katera prava rešitev za Krušče?

30.7.2014 | 14:50

V naselju Krušče (foto: arhiv; TJG)

V naselju Krušče (foto: arhiv; TJG)

Eno izmed vprašanj, ki ga je varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer ob obisku v Brežicah zastavila tukajšnjemu županu Ivanu Molanu, se nanaša na t.i. romsko problematiko. Primer, kot je rekla varuhinja, se dotika tudi občine. »Gre za romsko naselje na privatnem zemljišču, primer občina dobro pozna, pobudnik pa se je strinjal, da o njegovem primeru lahko javno govorimo. Varuhinja je v zvezi s tem nedavno obiskala ministra za finance Uroša Čuferja. Govorila sta o zakonu o davku na nepremičnine. Varuhinja ga je seznanila z nekaterimi pomisleki v zvezi z ureditvijo in ga opozorila, da bi bilo tr eba ustrezno urediti obdavčenje primerov, ko je posamezniku omejena lastninska pravica zaradi razlogov, ki niso na njegovi strani in nanje nima vpliva, kot je v primerih nelegalnih romskih naselij na zasebnih zemljiščih. Izrazila je tudi nekatere pomisleke v zvezi z morebitno omejitvijo pravice do pritožbe v teh postopkih,« nam je o omenjenih dveh primerih povedala svetovalka za odnose z javnostmi v uradu varuhinje Nataša Kuzmič.

Na občini Brežice so v odzivu na naše vprašanje o pogovorih z Vlasto Nussdorfer med njenim tokratnim obiskom v Brežicah potrdili, da je varuhinja župana občine Brežice Ivana Molana opozorila med dr ugim na nerešeno vprašanje lastništva na območju romskega naselja v Gazicah. Primer romskega naselja je po pojasnilih občine izredno zapleten, saj so na tistem območju parcele veliko lastnikov, ki so zemljo dobili v denacionalizaciji. »Problem je toliko večji, ker lastništva niso urejena v zemljiški knjigi, pr votni lastniki pa so že pokojni. Občina je v s kladu z usmeritvami iz nacionalnih programov reševanja romske problematike pristopila k sprejemanju občinskega prostorskega načrta na območju romskega naselja,« so pojasnili na občini.

Zaradi zahtevnosti problema so v Brežicah ustanovili tudi komisijo za reševanje romske problematike, ki je že začela delati. Občina pri reševanju zapleta sodeluje tudi z uradom za narodnosti.

Naknadno smo se pogovarjali tudi z Alfonzom Duhaničem iz Gazic, ki je svoja stališča v zvezi s t. i. br ežiškim romskim vprašanjem predstavil varuhinji med njenim zadnjim obiskom v Brežicah. Kot nam je dejal, je varuhinji izrazil nezadovoljstvo nad reševanjem romske problematike v naselju Krušče pri Gazicah. »Nihče ne obravnava naših pravic in nas ne ščiti. Rešitev za problem v zvezi z romskim naseljem pa obstaja: plačilo najemnine za zemljišča, kjer je naselje. Ko bomo, če bomo, prišli do tega, da nam država prizna tako odškodnino za ta zemljišča, bo tudi izginilo sedanje romsko vprašanje. Ne strinjam se s t em, da občina v pogovoru z nami t a zemljišča opredeljuje kot njivo in travnik, v drugih pogovorih, z državo, pa ista zemljišča opredeli kot naselje. S temi različnimi razlagami delajo zmedo in želijo zmanjšati vrednost zemljišč,« je rekel Duhanič in poudaril, da sta »naselje Krušče in sobivanje z Romi razvrednotenje okolja Gazic«.

Duhanič se ne strinja, da lastnike parcel, kjer je skozi desetletja nastalo romsko naselje Krušče, ustanove usmerjajo v tožbe. Kot pravi, za tožbe lastniki nimajo denarja. »Nezadovoljen sem s civilno iniciativo, ker ne obravnava vprašanja lastništva, ko obravnava romsko problematiko,« nam je dejal Alfonz Duhanič iz Gazic.

Članek je bil objavljen v 14. številki Dolenjskega lista, 3. aprila 2014

M. Luzar

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

2.8.2014Oceni kmetovalec 

Ta bivalni kontejner je družini priskrbela Občina, ker so pred zimo zakurili staro barako. Vi pa niste v vsem naselju našli nobene hiše? Pa tako lepe zidane so, brez dovoljenja in ostalih neumnosti - dobiš firmo, ti sezida in pokrije, pa je.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava