DL: Strešniki Golob - Selitev v mirnopeško industrijsko cono

29.7.2014 | 14:50

Podjetje Strešniki Golob je sredi gradnje novih poslovnih prostorov v mirnopeški industrijski coni. (Foto: J. A.)

Podjetje Strešniki Golob je sredi gradnje novih poslovnih prostorov v mirnopeški industrijski coni. (Foto: J. A.)

Marjan Golob

Marjan Golob

V mirnopeški industrijski coni so lani odprli prvo tovarno - obrat za tiskanje avtomobilske pločevine Cecomp, v njeni neposredni bližini zdaj končno podobo dobiva še objekt, ki ga gradi podjetje Strešniki Golob z 10 zaposlenimi. Njihovi sedanji prostori v Malenski vasi so postali pretesni, zato so se pred sedmimi leti odločili kupiti zemljišče v omenjeni coni. »Prostorski plan dovoljuje 300 kvadratnih metrov poslovnih prostorov na eno dejavnost v naselju, kar je za nas premalo, pa tudi v vas to ne sodi. Širimo se, proizvodnja narašča, zato smo se odločili za novogradnjo,« je povedal Marjan Golob, ki je podjetje s polstoletno tradicijo prevzel od svojega očeta, zdaj se v posel zelo uspešno vključujeta tudi že njegova otroka, Damjan in Andreja.

Lani so v industrijski coni začeli graditi objekt, dimenzij 20-krat 60 metrov, računajo, da bo konec leta primeren za montažo strojev. »Preselili bomo velik del strojev, ki jih imamo zdaj v Malenski vasi, nekaj pa smo jih odkupili še od podjetja iz Hrvaške, ki je propadlo tri leta po zagonu proizvodnje. Selitev bomo izvedli pozimi, ko je za nas mrtva sezona,« pojasni Golob, ki je za gradbena dela najemal predvsem domače izvajalce, celotno naložbo pa ocenjuje na milijon evrov.

Proizvodnji so v novem objektu namenili okoli 1.100 kvadratnih metrov površin, na 200 kvadratnih metrih bodo uredili notranje skladišče, zunanjega na okoli 2.000 kvadratnih metrih, poleg bo še upravna stavba in večji razstavni prostor s celovito ponudbo strešnikov in drugega materiala za prekrivanje streh, dogovarjajo se celo s ponudnikom strešnih oken.

ZATIKA SE PRI ELEKTRIKI

Čeprav imajo veliko zagona, brez težav ne gre. Ko so na gradbišču potrebovali elektriko, so se obrnili na Elektro Ljubljana, DE Novo mesto, kjer so izvedeli, da je ne morejo dobiti. »Trenutno si pomagamo z agregatom, ki porabi okoli 100 litrov bencina na dan,« pojasni Golob. Na Elektro Ljubljana so za Dolenjski list pojasnili, da so lani septembra preučili možnosti priključitve gradbišča v elektrodistribucijsko omrežje. »Ugotovili smo, da je mogoče zgolj napajanje z agregatom, saj takrat na območju te industrijske cone ni bilo obratujoče distribucijske transformatorske postaje (TP). Izgradnja TP je že uvrščena v plan investicij za leto 2014, vrednost del ocenjujemo na 50.000 evrov,« so zapisali v odgovoru in v nadaljevanju pojasnili, da je februarski žled botroval spremembam, zato bo potreben rebalans plana naložb in TP v mirnopeški industrijski coni bo najverjetneje izpadla. »Da bi zagotovili obratovanje TP že v prvi polovici letošnjega leta, skupaj z investitorjem, podjetjem Strešniki Golob, pripravljamo rešitev, po kateri bi investitor začasno financiral postavitev objekta,« pravijo na Elektro Ljubljana.

Z novim objektom bodo proizvodnjo lahko povečali za dvakrat, če bi uvedli še več izmen, bi jo lahko še za več. »Slovensko tržišče je s strešniki prezasedeno, tu je težko prodajati, zato smo se usmerili tudi na avstrijsko in hrvaško. Ker smo zdaj omejeni z zmožnostmi naše proizvodnje, ne tržimo preveč agresivno, potem bo drugače.«

Največje povpraševanje je po dvovaljnih strešnikih, ki so primerni za vse stavbe, od hiš do gospodarskih objektov, celo nekatere cerkve so pokrite z njimi, veliko obeta pa tudi novejši, ravni strešnik, po katerem je vedno več povpraševanja, izvemo.

V podjetju velik poudarek dajejo kakovosti in odnosu do delavcev. »Če je delavec primerno plačan, bo zagotovo dobro delal,« je filozofija Goloba, ki je razočaran nad odnosom države do podjetnikov, plačilno nedisciplino, ki je država sistemsko ne zaustavi, nad davki in drugimi prispevki, preveč birokracije. »Ne prosim za finančne spodbude, ampak želim samo normalne pogoje za poslovanje in razvoj,« pravi.

Članek je bil objavljen v 14. številki Dolenjskega lista, 3. aprila 2014

J. Ambrožič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

30.7.2014Oceni Saj ni res, pa je 

Gospodarska cona v izgradnji, Elektro pa ne more postaviti transformatorja, vrednega 50.000€??? Samo avto enega direktorja naj prodajo, pa bo takoj dovolj denarja. Ali pa odpustijo enega voluharja. V 21. stoletju eni še vedno ne vedo, kaj je v resnici njihovo delo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava