DL: 20 let igranja - Harmonika mu ostaja hobi in poklic

29.7.2014 | 13:00

Harmonikar Janez Lekše v pogovoru s Slavkom Podbojem, ki je v soboto humorno povezoval prireditev Veselje s harmoniko. Nastopilo je več kot trideset Janezovih učencev.

Harmonikar Janez Lekše v pogovoru s Slavkom Podbojem, ki je v soboto humorno povezoval prireditev Veselje s harmoniko. Nastopilo je več kot trideset Janezovih učencev.

Janez Lekše iz Hudenj pri Škocjanu je te dni praznoval pomembno okroglo obletnico. Ne gre za rojstni dan, a vseeno za pomemben jubilej – dvajset let igranja na harmoniko. Še sam kar ne more verjeti, da je tako hitro minilo in da je bil tako uspešen. Na tekmovanjih s harmoniko je dosegel vse, kar se pač da. Spomnimo, da je Janez pravi virtuoz na diatonični harmoniki in se lahko pohvali z več kot sto prvimi mesti na raznih tekmovanjih, je najuspešnejši harmonikar v zgodovini tekmovanja za Zlato harmoniko Ljubečne, najžlahtnejši pa je gotovo naziv absolutnega evropskega prvaka leta 2003 v Italiji.

Igrati je začel že pred več kot dvajsetimi leti. Kot trileten je prosil starše za harmoniko, in ko so ga uslišali, je z majhno klavirsko harmoniko igral po vasi. Prve korake v svet glasbe in predvsem diatonične harmonike mu je pri sedmih letih pokazal Srečko Rozman z Rake. Tako z njim kot s kasnejšim učiteljem Zoranom Zorkom je na sobotnem koncertu v telovadnici OŠ Frana Metelka Škocjanu rad zaigral.

Danes 28-letni Janez je prvič javno nastopil na prireditvi ob zaključku prvega razreda osnovne šole in celo priznani harmonikar Henrik Burkat – Henček je menil, da iz tega fanta še nekaj bo. Z osmimi leti je šel v uk k Toniju Sotošku, s katerim sta vsa leta dobro sodelovala. Sotošek mu je pisal priredbe za tekmovanja, zlasti venčke narodnih, saj Janez glede glasbenih zvrsti ni opredeljen. Ne igra le vseh znanih melodij narodno-zabavnih ansamblov, temveč tudi ljudske pesmi in njihove priredbe ter zabavne skladbe. Sodeloval je tudi z Branetom Klavžarjem.

ZGOŠČENKA

Janez, ki se je šele pri 16 letih vpisal v Glasbeno šolo Marjana Kozine v Novem mestu - prej je igral zgolj po posluhu -, se po petnajstih letih, ko je bil v vrhunski tekmovalni formi, tekmovanj že nekaj let ne udeležuje več. Uresničil je veliko željo in registriral svojo zasebno šolo za poučevanje harmonike - Diaton. Uredil si jo je kar v domači hiši. K Janezu v uk prihajajo učenci iz celotne Dolenjske in od drugod, in to tako otroci kot starejši. »Znanje rad prenašam na mlade. Harmonika je moj hobi in delo,« pravi Janez, ponosen, ker sedaj že njegovi učenci na tekmovanjih pobirajo nagrade. Nasploh opaža, da je zanimanje za harmoniko zelo veliko. Janez z učenci nastopa tudi kot orkester in tudi na jubilejnem koncertu je bilo tako. Ob 20-letnici igranja na harmoniko je znani škocjanski harmonikar v goste povabil še ansamble: Potep, Nebo in Popotnike ter Vokalno skupino Gorjanski spev, v kateri tudi prepeva.

Janez je hvaležen svoji družini, ki ga je vsestransko podpirala na njegovi glasbeni poti, in pravi, da bo tudi svojega sinka Janija rad učil, če bo želel igrati harmoniko. Na koncertu so premierno predstavili pesem Uspavanka za sinka, ki jo je Janez napisal malemu Janiju, skupaj pa so jo zaigrali njegovi učenci. Škocjanski harmonikar bo izdal tudi zgoščenko, saj so koncert snemali.

Članek je bil objavljen v 13. številki Dolenjskega lista, 27. marca 2014

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava