Jasmina Keber obranila naslov evropske prvakinje; naslov tudi v Sevnico

28.7.2014 | 08:15

Jasmina Keber v finalnem dvoboju proti Jennifer Greune

Jasmina Keber v finalnem dvoboju proti Jennifer Greune

Najboljše igralke letošnjega EP. (od leve proti desni: Jennifer Greune, Jasmina Keber, Rebecca Nielsen, Marta Soltys)

Najboljše igralke letošnjega EP. (od leve proti desni: Jennifer Greune, Jasmina Keber, Rebecca Nielsen, Marta Soltys)

Aktualna evropska in svetovna prvakinja Jasmina Keber je na evropskem prvenstvu v Varšavi obranila naslov, uspeh pa je dopolnila še s srebrom v mešanih dvojicah v paru z Matjažem Šušteršičem. Moški del reprezentance tokrat razočaral.

Na teniških igriščih kluba Warszawianka se je v poljski Varšavi minuli konec tedna odvijalo evropsko prvenstvo v speed badmintonu, na katerem je znova blestela Jasmina Keber.

Naslov tokrat plod preudarne igre

Edina slovenska predstavnica je znova upravičila vlogo nesporne favoritinje in po zmagi v hrvaškem Poreču leta 2012 ponovno osvojila naslov evropske prvakinje. Igralka SBK Radeče je v spremenljivih vremenskih razmerah pokazala zanjo neznačilno preudarno igro in ob manjših težavah v polfinalu, v katerem ji je Švedinja Nielsnova odvzela edini niz na turnirju, hitro napredovala do finalnega obračuna z najboljšo nemško igralko Jennifer Greune. Nemka je v preteklosti že našla recept za igro Kebrove, a je bila tokrat daleč od presenečenja. Kebrova je že v prvem nizu pričela izjemno zanesljivo, si ob pravi meri tveganja hitro priigrala visoko prednost in niz s 16:10 odločila v svojo korist. Na začetku drugega niza je Greune silovito napadla – in silovito grešila. Kebrova si je tako s pomočjo tekmice znova priigrala visoko prednost in s 16:9 zapečatila svoj drugi naslov evropske prvakinje.

Jasmina Keber: »Obranitev naslova evropske prvakinje mi ogromno pomeni, saj sem zmago dosegla v spreminjajočih se vremenskih razmerah in stalnem spreminjanju urnika nastopov, zaradi česar se je bilo na nastope izredno težko pripraviti, možnosti za presenečenja pa so bila toliko večja. S samo igro moram glede na razmere biti zadovoljna, saj sem se na razmere očitno prilagajala bolje od nasprotnic.«

Slovenska šampionka je uspeh dopolnila s srebrom v kategoriji mešanih dvojic, v katerem pa je do zadoščenja prišla tudi njena nemška nasprotnica. Nemški par Greune/Gossen je namreč slovenski par Keber/Šušteršič v prvem nizu popolnoma nadigral in jima dovolil zgolj eno točko. V drugem nizu je slovenski par sicer zaigral precej bolje, a ob rezultatu 11:16 vseeno ni zmogel moči za popoln preobrat, tako da je naslov evropskih prvakov zasluženo pripadel nemškemu paru.

Zmaga Hjalmarsona, Slovenci slabi

Uspehu Kebrove tokrat ni sledil moški del reprezentance, katerega nastop bo hitro šel v pozabo. Prvi igralec sveta Robi Titovšek je nepričakovano izpadel že v osmini finala, v katerem je bil od njega boljši srbski igralec in kasnejši presenetljivi finalist Mladen Stanković, medtem ko sta Alen Baumkirher in Matjaž Šušteršič nastopa nesrečno končala že po skupinskem delu tekmovanja. Naslov evropskega prvaka je s suvereno predstavo obranil Šved Per Hjalmarson.

Sevničanka Rebeka Škerl evropska prvakinja v U-14

Ob robu glavnega turnirja je potekal tudi turnir mladinskih kategorij. Svetovna prvakinja v kategoriji do 14 let Rebeka Škerl je z odlično predstavo osvojila še naslov evropske prvakinje, v tej isti kategoriji pa je Gabi Droždan osvojila bron. V svojem prvem nastopu v kategoriji do 18 let je aktualni svetovni prvak v kategoriji do 14 let Trboveljčan Jaša Jovan presenetljivo osvojil naslov evropskega podprvaka, evropski podprvak pa je v kategoriji do 12 let postal tudi Jan Pirc. Tilen Knez je v tej isti kategoriji osvojil bron. Srebro in bron pa sta v kategoriji mladinskih dvojic osvojila tudi para Rebeka Škerl/Danaja Knez in Lori Škerl/Gabi Droždan.

Matjaž Šušteršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava