DL: Vse več zidanic brez vodovoda

26.7.2014 | 10:50

Foto: arhiv; TIC Semič

Foto: arhiv; TIC Semič

V semiški občini je veliko zidanic in zadnje čase se vse pogosteje dogaja, da se lastniki zaradi uvedbe omrežnine in obračunavanja odpadne vode odločajo za odklop zidanic iz vodovodnega omrežja. Za objekte, ki niso naseljeni oz. niso primerni za bivanje, namreč priključitev na vodovod ni obvezna, če pa so zidanice primerne za bivanje, jih lastniki morajo priključiti na omrežje. Sicer pa se mora vsak priključiti na javno infrastrukturo najpozneje pol leta po pridobitvi uporabnega dovoljenja za objekt, kar nadzoruje medobčinska inšpekcija in redarstvo.

Drugo vprašanje pa je odvajanje padavinskih voda v javno kanalizacijo. Stari kanalizacijski sistemi so mešani, torej se v kanalizacijo in na čistilno napravo stekajo padavinske vode in fekalije. Nove sisteme pa gradijo ločeno. Uredba sicer določa, da morajo zaračunavati odvajanje in čiščenje padavinskih odpadnih vod s streh in utrjenih površin. A na Komunali Črnomelj so se odločili, da te storitve ne bodo zaračunavali, saj ni pripravljenih ustreznih evidenc.

Ne nazadnje so, kot opozarjajo v Semiču, količine padavinskih voda s streh in utrjenih površin neznane in neizmerljive. Prav tako pa po njihovem ni znano, kam te vode odtekajo.

V semiški občini premalo ločujejo odpadke, saj zberejo le 21 do 25 odst. ločenih frakcij, obveza Slovenije pa je, da naj bi jih bilo do leta 2020 kar 50 odst. Zato so se na Komunali Črnomelj odločili, da bodo občane spodbudili k ločenemu zbiranju embalaže in uvedli pobiranje od vrat do vrat. Gospodinjstvom bodo razdelili vreče, v katere bodo dajali embalažo. Ker bo ostanek odpadkov manjši, jih bodo lahko odvažali na dva tedna. Spremenili pa bodo tudi zbiranje kosovnih odpadkov. Vsak občan bo imel možnost obvestiti Komunalo o kosovnih odpadkih, komunalci pa jih bodo prišli iskat na dom.

Članek je bil objavljen v 13. številki Dolenjskega lista, 27. marca 2014

M. B.-J.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava