DL: Jasmin z zlomljenim nosom, policist v nezavesti

24.7.2014 | 13:40

Jasmin ima zlomljen nos, modrice in odrgnine pa po vsem telesu.

Jasmin ima zlomljen nos, modrice in odrgnine pa po vsem telesu.

Bojan je poln odrgnin.

Bojan je poln odrgnin.

17. marca je bilo v romskem naselju Mihovica pri Šentjerneju zelo pestro in glasno. In epilog? Vsaj dva Roma polna bušk in odrgnin, eden celo z zlomljenim nosom, skupil pa jo je tudi policist, zaradi močnega udarca je celo izgubil zavest in pristal v bolnišnici. Seveda ob istem dogodku obstajata dve plati zgodbe, seveda povsem črnobeli, le uvod jima je skupen.

Vse se je začelo, ko sta skušala policista nekaj pred pol polnočjo na Drami ustaviti kombi. Voznik se na zvočne in svetlobne signale ni odzival, pohodil je plin in se ustavil šele na domačem pragu, v romskem naselju Mihovica. »Voznik je izstopil iz vozila, pričel groziti policistu in ga napadel. Z uporabo telesne sile sta ga policista obvladala,« je začetek dogodka opisala Alenka Drenik s Policijske uprave Novo mesto.

In tu se začne zgodba Jasmina in njegovega očeta Bojana Jurkoviča, ki stanujeta v istem naselju čez cesto. »Ker je bilo okoli pol polnoči slišati vpitje, sva šla pogledat, kaj se dogaja. Potem pa so začeli policisti tepsti, nič niso spraševali, samo padalo je. Poglejte, nos imam zlomljen, modrice pa vsepovsod,« je dejal 20-letni Jasmin in dodal, da je zbežal domov, policisti pa za njim. »Kar vlekli so me po stopnicah,« pravi, njegov oče Bojan pa pove, da so oba precej grobo vrgli v »marico«. »Ko so naju dali v policijsko vozilo, so še s solzivcem posprejali, potem pa vrata zaprli. Jaz pa sem srčni bolnik, imam sladkorno bolezen, celo infarkt sem že preživel,« je pripomnil 53-letni Bojan, ki smo ga obiskali dva dni po incidentu. Ob tem se oglasi še njegov zet Denis, ki je prestregel še udarec z nogo: »En policist me je davil za vrat, prestregel sem tudi udarec po glavi in sem padel v nezavest.«

POLICIST V NEZAVESTI

No, policijska plat zgodbe je nekoliko drugačna. Ko sta se torej policista pripeljala za kombijem v romsko naselje in sta hotela opraviti postopek z voznikom, je skušalo postopek preprečiti več prebivalcev naselja. »Eden izmed njih je v glavo brcnil policista, ki je zaradi močnega udarca izgubil zavest. Osumljenci so v policista metali predmete in grozili s palicami. V tem času je na pomoč prispelo večje število policistov. Vzpostavili so javni red in mir ter odvzeli prostost trem osumljencem, starim 53, 20 in 32 let, policista pa so oskrbeli v bolnišnici,« je pojasnila Drenikova in dodala, da novomeški kriminalisti nadaljujejo preiskavo, v kateri bodo preverili tudi navedbe osumljencev. V preiskavi ugotavljajo okoliščine kaznivih dejanj preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi in kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti. Osumljence so policisti v preteklosti že obravnavali zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja.

Si je pa plačilni nalog v višini 800 evrov »prislužila« tudi Dušanka Jurkovič: »Policist mi je rekel, da smo begunci, jaz pa sem mu nazaj dejala, da so oni beli begunci. Oni se torej lahko norčujejo iz nas, mi se pa ne smemo.« Bojan pa je dodal, da je na ministrstvo za notranje zadeve in na varuhinjo človekovih pravic že naslovil pismo, v katerem je, kot je dejal, zapisal, kako policisti maltretirajo Rome.

Članek je bil objavljen v 13. številki Dolenjskega lista, 27. marca 2014

T. J. G.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

24.7.2014Oceni MAX 

Uboga policija ki nad seboj ima politično oblast kot je naša.

24.7.2014+2     + (2)     – (0)     Oceni sandi čolnik 

jaz verjamem policistom

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava