Trst je naš ...

24.7.2014 | 12:40

Trst je naš ...

... smo odločile članice Društva kmečkih žena Metlika, ko smo za letošnjo destinacijo izleta izbrale ogled Trsta in gradu Miramar. Vsako leto, lahko rečemo že tradicionalno, se v juniju mesecu članice društva odpravimo na izlet. Letos nas je pot torej vodila na Primorsko, najprej smo si ogledali grad Socerb, od koder je prelep razgled na Tržaški zaliv in na obmorska mesta. Trst smo si ogledali kot mesto polno znamenitosti, od čudovite cerkve sv. Justa, ostankov starih Rimljanov, trgov in uličic. V Trst smo vedno hodili po nakupih na znameniti Ponterosso, kjer si dobil vse in še več – takšnega nakupovanja ni več, je pa v mestu opaziti veliko kitajskih trgovin.

Ob lepi obali in kopališču, kjer je mrgolelo sonca željnih kopalcev, smo zavili v grad Miramar. Grad na morju v prelepem parku, sobe s svojo opremo so nas za kratek čas postavile v leta, ko je tu živela in uživala grajska gospoda.

Nad Trstom stoji moderno in veličastno svetišče na Vejni (Montegrisa). Mogočna in moderno zasnovana cerkev, ko si v njeni bližini. Pogled iz obale proti cerkvi se zdi, kot bi bila med veje dreves zataknjena čipka. Betonski trikotniki raznih veličin skriti v borovem gozdu. Razgled s terase na Trst, slovensko obalo in širno morje ….

Polne novih doživetij smo se vrnile vsaka na svoj dom.

Društvo kmečkih žena je dejavno skozi vse leto. Družimo se z drugimi društvi kmečkih žena, promoviramo belokranjsko pogačo, pripravljamo delavnico peke le te, sodelujemo na prireditvah . V prvem polletju letošnjega leta smo poleg rednega letnega občnega zbora, ki ga pripravimo v marcu, da obenem počastimo dan žena in materinski praznik, sodelovale na 4. Ocenjevanju in razstavi kruha v Beli cerkvi. Vse tri dni Vinske vigredi smo imele delavnice peke belokranjske pogače in pripravile kulinarično razstavo. V Prilozju na kmečkem prazniku smo prikazovale izdelavo domačih rezancev. Naše članice se bodo udeležile Evropijade v poljskem mestu Kielce.

Mojca Mežnaršič
Društvo kmečkih žena Metlika

Galerija

izlet-001
izlet-002
izlet-003
izlet-004
izlet-005
izlet-006
izlet-007
izlet-008
izlet-009
izlet-010

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

26.7.2014Oceni vika lozar 

Pazite, da ne bodo nekateri zagirzeni ezuli postali ogroženi kot so bili ob filmu " Trst je naš". Pa je res vse manj izletov v Trst, ki je bil naš in po krivici odvzet. Mislim, da je v mestu še polno slovenskega duha in pečatov. Ste ponudile kakemu Tržačanu svojo dobro pogačo?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava