Teden kulture na placu zaprl vrata. Zadnjič?

24.7.2014 | 09:30

Teden kulture na placu zaprl vrata. Zadnjič?
Teden kulture na placu zaprl vrata. Zadnjič?
Teden kulture na placu zaprl vrata. Zadnjič?

V nedeljo, 20. julija, se je končal že 10., po še nedokončni odločitvi organizatorja Kud Plac verjetno tudi zadnji, brezplačni festival Teden kulture na placu (TKNP). Festival TKNP je obiskalo okrog 3000 ljudi iz Slovenije in Hrvaške ter nekaj skupin posameznikov iz Srbije, Romunije, Italije, Bolgarije, Južne Koreje in Makedonije. Obiskovalci so se udeleževali različnih aktivnostih v 14. ustvarjalnih delavnicah pod vodstvom 25. mentorjev ter obiskali 16 večernih dogodkov, ki so prepletali otroški smeh, ples, teater in glasbo slovenskih in tujih izvajalcev!

V prvi polovici tedna je publika dobila dozo smeha v igri Iglu Šov ljubljanskih improvizatorjev iz Gledališča Iglu. Na svoj račun so prišli tudi najmlajši, ki so s svojimi najljubšimi igračami v naročju spremljali glasbeno otroško predstavo »Kam so vse igračke šle?«« v izvedbi Kud Zlata skledica. Ljubitelji plesa so bili priča napovedniku avdio vizualnega plesnega showa Odnosi, ki ga bo Plesno društvo Krokar premierno izvedel 24. avgusta na prireditvi „Pridi zvečer na grad“. Za ples na otvoritvi je poskrbela DJ Mare Milin iz Nuns With Guns. Sledili so koncerti Jure Tori Trio, ki je iz zvokov harmonike, kontrabasa in kitare izvabil intimno glasbeno (z)godbo, zagrebški ABOP (After je bolji od partija), ki je presenetil z dvojcem na drumsetu in z AV showom udaril na vsa čutila poslušalcev in banjaluški projekt Sopot, ki je predstavil zadnji album Sopotnik, prežet z electro rockom in balkansko melodiko. Seveda se Sopot niso mogli izogoniti vdoru publike na odru, s katero so skupaj preplesali zadnji komad.

Ko se je festival prevesil v drugo polovico, je raznovrsten glasbeni repertoar zagotovil ponovni delirij ušesnih koščic. Novosadski alternativni bend Josip A Lisac (JAL) je z večslojnostjo ska-reagee-folk ter R'n'R izrazoslovja poslušalce razvajal z ljubezenskimi in ironičnimi pesmimi. Vidne čute sta z zapeljivim ognjenim plesom in z ognjenimi efekti predramili plesalki iz Teatra Ponorelii. Ognjeni izbruhi so publiko popeljali v svet salse in divjih ritmov, v katerem so jo osvajali latino fantje iz slovensko južnoameriške zasedbe Las Cuerdas.

Petkov večer je obiskovalce popeljal na ulice, kjer vladajo brejkerji in kralji besed. Pozitivno je presenetila hip-hop zasedba Simpl & Nedelaz, ki je zadovoljila vse prisotne z unikatnim futurističnim zvokom in ritmičnimi rimami. Boljše predigre pred nastopom splitske hip hop atrakcije si zbrani ne bi mogli zaželeti. Oder je namreč zasedla hrvaška skupina Dječaci, katero glasbeniki kritiki imenujejo za balkanske kralje punchline-ov, različnih strukturnih rim in nore fluktuacije besed Za odlično plesno uverturo pred vsakim nastopajočim je poskrbela break dance ekipa iz Flow From Below, ki je pred odrom večkrat uprizorila brejkerski show. Noč je zaključil Deejay Woo D.

Na finalni dan festivala TKNP so (takoj po zaključni predstavitvi ustvarjalnih delavnic) po 10-ih letih končno v Metliki zopet nastopili Mi2, ki so ponudili decibelno pohajkovanje v družbeno kritično zafrkantstvo, z rahlim odklonom v umirjene vode s svežimi Mi2 umetninami. Zadnji so oder festivala TKNP zapustili vzhajajoče zvezde slovenske blues rock scene. Trojec Bad Notion, za katerega je bil to premierni koncert, je z blues komadi in funky elementi navdušil publiko, ki je groovala do zadnjega komada.

Organizator Kud Plac se zahvaljuje mentorjem, nastopajočim, udeležencem delavnic, obiskovalcem ter finančnim in medijskim sponzorjem za vso podporo!

Urša Flek, za Kud Plac
Foto: Bonino Englaro in Francesco Giuseppe Pes

Galerija

Teden kulture na placu zaprl vrata. Zadnjič?
ABOP
bad notion
Dee jay Woo D
DJ Mare Milin
DjeÄŤaci 1
DjeÄŤaci 2
Flow From Below break dance
Gledališče Iglu
Josip A Lisac
Jure Tori Trio
kud zlata skledica
Las Cuerdas
Mi2
ognjeni show
PD Krokar
Simpl & Nedelaz 2
Simpl & Nedelaz
Sopot 1
Sopot 2

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

26.7.2014Oceni vika lozar 

Verjetno je ob prireditvi res zelo glasno, ampak, teh nekaj dni se pa že da preživeti. Pustimo mladim prosto pot v njihovem ustvarjanju. Organizirati tako prireditev za vse, staro in mlado, ni mačji kašelj! Po drugi strani se pa pritožujemo kako sta oba placa v Metliki prazna. Kolikor vem, so stanovalci placa v velik večini starejši ljudje, ki pa tako in tako slabše slišijo. Torej je problem v tistih redkih mladih, ki na žalost za marsikatero stvar nimajo posluha, izgubljajo smisel za nekaj novega, polni problemov jadikujejo, namesto, da bi vzeli stvar v svoje roke in si polepšali trenutke tudi tako, da bi se pridružili sceni na placu. Kot rojena Metličanka doživljam ob prihodu na plac kar neko tesnobo. Vse izložbe so zaprašene, verjetno pa izza polken gledajo zvedave oči in to je vse. Dobro, da je vsaj občina tam, pa še to ljudje opravijo z avti. Bravo organizatorji dogajanj na metliškem placu! Vztrajajte in imejte posebno točko še kako animirati tiste, ki godrnjajo. Verjetno jim je to tako in tako osebni šport.

26.7.2014Oceni slišeča 

A zdej so pa vsi živeči na placu slabše slišeči? Da ni kdo ki take trabezlja slabše misleč.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava