DL: Kakšne barve je osamosvojitev?

23.7.2014 | 12:20

Predsednik brežiškega združenja Anton Supančič (desno) pravi, da veterani ostajajo nepolitični, kot so bili v slovenski osamosvojitveni vojni. (Foto: M. L.)

Predsednik brežiškega združenja Anton Supančič (desno) pravi, da veterani ostajajo nepolitični, kot so bili v slovenski osamosvojitveni vojni. (Foto: M. L.)

Veterani vojne za Slovenijo želijo vrnitev pravic, ki so jim jih oblasti odvzele, in obžalujejo, da v Sloveniji poteka preštevanje, kdo ima domnevno več zaslug za nastanek ter rast in razvoj Slovenije v najnovejši narodni zgodovini. Tako je eno od najnovejših sporočil brežiškega območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo, kot ga je ta organizacija izrazila na letnem zboru v vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki.

O veteranih in njihovem delu ter o položaju skoraj 23 let po vojni za samostojno Slovenijo velja razmisliti v okviru razmišljanj o domovini, kot predlaga predsednik brežiškega združenja veteranov Anton Supančič. Vojna je bila po njegovem  prepričanju v prvi vrsti obramba domovine in takoj za tem tudi zavarovanje samostojnosti in državnosti. Ob zadnjih naravnih katastrofah se je po Supančičevem prepričanju znova pokazala narodova solidarnost in pripravljenost enotno pomagati pri odpravljanju posledic. »Da, tudi to je obramba domovine in je tudi dokaz, da je duh enotnosti iz let osamosvajanja še živ,« poudarja Supančič. Država z organi oblasti je po njegovem do državljanov prijazna ali tudi ne. Lahko da je pravna. «Vsekakor pa ni pravična do svojih vojnih veteranov, ki so ji v bistvu omogočili, da je v tistih usodnih dneh leta 1991 sploh obstala. Odvzem nekaterih pravic, kot je denimo ukinitev plačevanja dodatnega zdravstvenega zavarovanja, kaže na neprijaznost in krivičnost do svojih braniteljev,« pravi predsednik brežiških veteranov vojne za Slovenijo.

Ustanovitev Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve je po njegovem sporna, ker, kot pravi Supančič, »to združenje ni nepolitično, k er je v njihovih nastopih moč prepoznati natančno določeno politično usmeritev«. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve po Supančičevem mnenju »ni veteranska organizacija«. Supančič poudarja, da v Sloveniji delujejo 4 organizacije vojnih veteranov, in to Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Policijsko veteransko združenje Sever, Zveza združenj borcev za vrednote NOB in Zveza vojnih invalidov. Zveza veteranov vojne za Slovenijo je po Supančičevih besedah nepolitična organizacija. Med drugim tudi s tem, ker »nas leta 1991 prav nihče ni spraševal, ali smo rumeni, beli, rdeči, črni, zeleni ali morda ´pinki´«. »Hočemo, da ostane tako, kot je bilo leta 1991!« poudarja Supančič.

Po njegovem prepričanju zakonska ureditev financiranje vojnih veteranskih organizacij na državni ravni sili v dvom o pravni državi. »Saj je bivša vlada na neki točki odtegnila z zakonom določeno financiranje in sredstva namenila v izdatni meri organizaciji, ki ni veteranska,« je poudaril Anton Supančič.

Predsednik Supančič je taka svoja stališča predstavil na omenjenem veteranskem letnem zboru v Cerkljah ob Krki. S podobnimi ugotovitvami in zahtevami so tam priostrili vprašanja o veteranstvu, (ne)političnosti organizacij in (ne)pravni državi tudi visoki ča -stnik teritorialne obrambe in publicist Mitja Teropšič, predsednik pokrajinskega odbora Zveze veteranov Posavja Rudi Smodič in generalni sekretar Zveze veteranov vojne za Slovenijo Mitja Jankovič. Ti trije, zlasti pa Teropšič in Jankovič, omenjajo nujnost, da veterani v obrambi svojega statusa in Slovenije, za katero so se borili v osamosvojitveni vojni, nastopajo kot aktivni državljani.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista, 20. marca 2014

M. Luzar

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

23.7.2014Oceni kucko 

OSAMOSVOJITEV JE BILA RDEČE BARVE , na vseh tankih in čeladah jugoagresorske vojsla je bila rdeča ......

24.7.2014Oceni martin 

mal smo se martinčkal pa mal smo popival pa je bilo a ne?

25.7.2014Oceni bombice 

pa mal so kasetne nad glavam frčale, pokale, pa je blo a ne martinček. Zgleda, da ti ni noben košček na betico prletu al si pa že pozabu, a ne ?!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava