DL: Po 100 km še dovolj moči za vrisk

22.7.2014 | 14:50

Toni Perušič

Toni Perušič

Foto: arhiv; ŠD Butoraj

Foto: arhiv; ŠD Butoraj

Toni Perušič z Butoraja je, ko je živel še doma, igral nogomet v Nogometnem klubu Bela krajina v Črnomlju. Ko se je preselil v Ljubljano, je, ko je delal kot natakar v športnem centru, prebral plakat, da pripravljajo ob slovenskem kulturnem prazniku tek iz Kranja na Vrbo. Ideja se mu je zdela zanimiva, zato se je tudi sam preizkusil v teku.

To je bilo odločilno, da je začel teči. Najprej na krajše razdalje po 10 kilometrov. Čez leto dni je v Radencih že odtekel maraton, leto pozneje pa v Švici, kamor je odšel še sedemkrat, že 100 kilometrov. Kar štiri leta je veljal v naši državi za najboljšega tekača na 100 kilometrov. Tudi sicer ima zadnja leta raje teke na daljše proge. Zadnji maraton je odtekel leta 2010, od takrat pa se udeležuje le še vzdržljivostnih tekov.

Toni teče 15 let, zanimivo pa je, da je bilo prav lansko leto, ko je dopolnil 50 let, zanj najbolj uspešno. Tekel je kar v šestih državah: v Sloveniji, Srbiji, Franciji, Hrvaški, Češki in Italiji. Dosegel je dva državna rekorda v kategoriji 50+ in sicer v Italiji na 12-urnem cestnem teku, ko je pretekel 107 km ter bil 2. v svoji kategoriji, ter v Beogradu, ko je na 24-urnem cestnem teku pretekel 172 km in bil v svoji kategoriji najboljši. Dosegel je tudi državni rekord v 12-urnem dvoranskem teku, in sicer s 106 pretečenimi kilometri.

Lani se je Perušič na Češkem udeležil 48-urnega teka in pretekel 248 km, s čimer je zasedel 18. mesto na svetovni lestvici v kategoriji od 45 do 50 let, v svoji kategoriji pa je bil drugi. V Franciji je bil na šestdnevnem teku s 635 km drugi v svoji kategoriji, v skupni uvrstitvi 11., na svetovni lestvici šestdnevnih tekov pa je bil to 9. rezultat.

Na tekmah je Toni lani pretekel 1.485 km in se na ultra lestvici slovenskega tekaškega foruma, kjer štejejo le razdalje, daljše od 42 km, uvrstil na 2. mesto. Najkrajša razdalja, ki jo je lani pretekel na tekmovanjih, je bila 61 kilometrov. Sicer pa je skupaj s treningi lani pretekel okrog 4.000 km.

Zatrjuje, da bo tudi letos nadaljeval 12-, 24-, 48-urne ter šestdnevne teke. »Načrtujem tudi dobrodelni tek, ki sem ga že poimenoval V 15 dneh okrog Slovenije. Začel ga bom v Črnomlju, saj tudi sicer tekmujem za Športno društvo Butoraj, obtekel vso Slovenijo in tek zaključil v Črnomlju. V povprečju naj bi vsak dan pretekel okrog 85 km, pričakujem pa, da se mi bodo na 1.300 km dolgi poti občasno pridružili tudi drugi tekači,« pravi Toni, prepričan, da s tekom ne bo težav, če bo le zdravje.

Perušič je med tekači poznan kot velik dobrovoljček. Vse tekme začne in konča s slovensko zastavo v roki, pogosto pa na cilju še zavriska in se prikloni publiki, saj ima rad, da je všečen tudi drugim. »Sem skromen, a ponosen Belokranjec in vedno poudarim, da sem Slovenec, da predstavljam Športno društvo Butoraj, Črnomelj in Slovenijo,« pravi Toni, ki mu očitno še ne pride na misel, da bi prenehal teči.

Članek je bil objavljen v 13. številki Dolenjskega lista, 27. marca 2014

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

23.7.2014Oceni urša 

Po sliki sodeč človek mal pretirava, tale starček je precenil svoje sposobnosti..

23.7.2014Oceni TITO 

urša, pridruži mu se na eni tekmi pa boš ugotovila sposobnost starčka(po tvojem mišljenju)!

23.7.2014Oceni urša 

Članka nisem prebrala do konca, pa me je videz preval, mislila sem da jih ima preko 70 na grbi..sori

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava