Zaključek mednarodnega projekta na OŠ Šmarjeta

22.7.2014 | 11:00

Zaključek mednarodnega projekta na OŠ Šmarjeta
Zaključek mednarodnega projekta na OŠ Šmarjeta

Na Osnovni šoli Šmarjeta v juliju 2014 končujemo mednarodni projekt Comenius, katerega smo skupaj s šolami iz Češke republike, Turčije, Poljske ter iz Portugalske začeli v septembru 2012.

Z vsemi partnerskimi šolami smo sodelovali že od februarja 2012, ko smo projekt skupaj ustvarjali. Veselje je bilo veliko, ko smo konec avgusta 2012 izvedeli, da nam je bil projekt odobren. Pričeli smo s pripravami, saj smo si zasnovali kar obsežen projekt. Naslov projekta je "See, taste, hear - that is our land" kar v prevodu pomeni "Poglej, okusi in prisluhni - to je moja dežela". Že samo ime nam pove, da smo v projektu raziskovali in predstavljali tradicionalne plese, pesmi ter hrano.

Tako smo v dvoletnem projektu učitelji in učenci OŠ Šmarjeta obiskali šolo na Poljskem, na Češkem, v Turčiji in na Portugalskem. Spoznavali smo različne tradicije ter njihovo hrano, pesmi in plese.

V maju 2013 smo naše goste povabili v Slovenijo, nad katero so bili popolnoma navdušeni in obljubili, da se zagotovo še vrnejo. Med njihovim obiskom v Šmarjeti so jim žene iz Društva podeželskih žena Šmarjeta prikazale nastanek potice, katero so nam kasneje tudi spekle, županja Občine Šmarješke Toplice jih je prijazno sprejela ter pogostila in obdarila, ogledali so si pridelavo medu v medenem butiku Voglar na Brezovici pri Šmarjeti ter terme Šmarješke Toplice, kjer so bili gostje tudi nastanjeni. Prisotni so bili tudi pri pouku ter si ogledali našo šolo. Da pa ne bomo samo v Šmarjeti, smo jih odpeljali tudi na krajši izlet na ogled repnic ter ogled pridelave vina, za kosilo pa so jedli tipične slovenske jedi, po katerih so si še dolgo oblizovali prste. Na poslovilnem večeru so nam Kresovci priskočili na pomoč ter prikazali našo folkloro, pevska skupina Lavrencij pa je predstavila slovenske ljudske pesmi.

Iz Slovenije so se vrnili zadovoljni in srečni, polni novih vtisov in prijateljstev, saj so otroci iz vseh držav prespali kar na domovih naših učencev.

Obljubili smo si, da bomo delali na tem, da se pridružimo še v kakšen mednarodni Evropski projekt, saj od tega veliko odnesemo, dograjujemo znanje tujih jezikov, spoznavamo kulturo in tradicije drugih narodov ter gradimo nova prijateljstva.

Andrej Kovačič

Galerija

o-projekt-001
o-projekt-002
o-projekt-003
o-projekt-004
o-projekt-005
o-projekt-006
o-projekt-007
o-projekt-008
o-projekt-009
o-projekt-010
o-projekt-011
o-projekt-012
o-projekt-013
o-projekt-014
o-projekt-015
o-projekt-016

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava