Poletni piknik družin na topliški jasi povezal več kot 700 ljudi

22.7.2014 | 14:00

Poletni piknik družin na topliški jasi povezal več kot 700 ljudi
Poletni piknik družin na topliški jasi povezal več kot 700 ljudi

Ustanova Anin sklad je pripravila 20. julija 2014 „Na jasi v zeleni katedrali“ v Dolenjskih Toplicah srečanje družin, ki je potekalo pod geslom „Bog ima sanje“. Srečanje se je začelo s sveto mašo, ki jo je daroval letošnji novomašnik Jošt Mezeg. „Srečanje v Dolenjskih Toplicah je bilo izvrstno, veliko prisotnih, vzdušje čudovito, novomašnik in otroci z njim so bili zelo živahni, bazen poln živ-žava. Prepričana sem, da je namen srečanja dosežen, to je, da se imajo naše družine lepo, da preživljajo en brezskrben dan,“ je ob robu srečanja povedala predsednica uprave Aninega sklada Marija Šterbenc. Sicer je popoldanski program med drugim vključeval kopanje v odprtem bazenu, aktivnosti s športnimi animatorji, voden pohod po gozdni učni poti in druge dejavnosti.

Letošnje že 16. druženje v Dolenjskih Toplicah je znova povezalo več sto ljudi, srečanja se je udeležilo približno 700 ljudi iz več kot 90 družin. Družine Aninega sklada so letos še posebej vesele, saj iz naših vrst prihajata kar dva letošnja novomašnika, Ivan Hrastnik in Jošt Mezeg, ki je tudi vodil slovesno somaševanje. „Da sem danes tu, kjer sem, je materialni in duhovni sad Aninega sklada,“ je dejal novomašnik Jošt po maši, ko so mu otroci Aninega sklada prinašali darilca, ki so jih sami izdelali doma: od risbic do raznih drugih ročnih izdelkov, kar se je spet pokazalo, da otrokom iz velikih družin domišljije ne manjka. „Anin sklad je del zgodovine naše družine, močno smo vpeti v to ustanovo,“ je dejal novomašnik in pristavil, da je on in njegova družina po Aninem skladu odkrivala božjo dobroto in vse lepo, ki ga Bog pošilja med nas.

O sporočilu letošnjega srečanja je predsednica uprave Aninega sklada Marija Šterbenc povedala, da je to, da je letos poseben blagoslov za Anin sklad, saj ima iz svojih vrst kar dva novomašnika. „Od devetih sta dva iz naših družin. To je res nekaj posebnega. Potem je sporočilo po geslu današnjega dne „Bog ima sanje“. Upravičeno jih ima, saj imajo tudi ljudje sanje: saj sanjamo in upamo, da bo Anin sklad še naprej povezoval in združeval vse več slovenskih družin; sanjamo o mladih, ki čutijo božji klic in mu brez obotavljanja odgovorijo "tukaj sem"; sanjamo o mladini, ki živi krščanske vrednote in sprejema odgovornost za skupno dobro; sanjamo o dobrih družinah, ki so odprte življenju; sanjamo o cerkvi na slovenskem in njenih pastirjih, ki vodijo vernike po poti odrešenja, sanjamo o državnih voditeljih ki pravično in zavzeto skrbijo za dobro vseh državljanov, sanjamo tudi o miru v srcih ljudi, miru med narodi, miru, ki nam ga daje On.“

Šterbenčeva je skupaj z družinami tudi letos povabila k donatorstvu in k pomoči za družine z več otroki. „Ko opazujem to dogajanje. Ko gledam te družine. Ko v pogovoru občutim, kako me med vrsticami prosijo, naj še pomagamo; da so v stiski; da sicer so zelo skromni, ampak za šolske stvari; za vzdrževanje in stroške vsakdanjega skromnega življenja; pa je treba imeti denar. S tem nagovarjamo vse, ki nas poslušate ali kakorkoli zasledite in se vam zbudi misel, „res je treba pomagati“, poiščite naš račun ali se oglasite ob dežurnih urah v naši pisarni na Poljanski 6, in darujte svoj dar. „Stephen Jay Gould – pravi: „Če si bomo pomagali med seboj, bomo del tiste človeške narave, ki korenini v deset tisočih vsakdanjih dobrih delih, ki zaznamujejo naše dni.“

Več o Ustanovi Anin sklad

Ustanova Anin sklad je dobrodelna, nevladna, neprofitna in nepolitična ustanova. Konec leta 1998 so jo ustanovili redovniki in redovnice. Njen namen in poslanstvo sta usmerjena v posredovanje materialne in duhovne pomoči ter v osebno spremljanje družin z več otroki. V Sloveniji se srečujemo z dejstvom, da število rojstev zaskrbljujoče upada. Ustanova Anin sklad si prizadeva pomagati staršem pri načrtovanju in uresničevanju srečnih in večjih družin. Sklad vključuje preko 350 družin, ki imajo skupaj približno 2000 otrok.

Alen Salihović

Galerija

piknik-001
piknik-002
piknik-005
piknik-006
piknik-008
piknik-009
piknik-011
piknik-012
piknik-013

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava