DL: Uspešno čez krizo - Nova pot prinaša nove zaposlitve

18.7.2014 | 14:35

Na čelu senovškega podjetja je Dejan Marcola. (Foto: A. Kerin)

Na čelu senovškega podjetja je Dejan Marcola. (Foto: A. Kerin)

V obdobju, ko so se gospodarski trendi v Sloveniji končno le začeli obračati navzgor, imajo veliko razlogov za optimizem tudi v podjetju Metalna Senovo. Pretekli teden so namreč z Rikom, ki bo dobavil hidromehansko opremo za brežiško hidroelektrarno, podpisali pogodbo o sodelovanju pri omenjenem projektu. Proizvodnjo gradbenih žerjavov in dvigal bodo tako še razširili in dopolnili, zaposliti pa nameravajo tudi nove kadre.

Metalna Senovo doslej še ni sodelovala pri gradnji hidroelektrarn v Sloveniji, a se novih izzivov po besedah direktorja podjetja Dejana Marcole ne bojijo. Njihova prizadevanja so šla namreč v zadnjih letih, ko so se zaradi padca prodaje soočali  precejšnjimi težavami, ravno v smeri iskanja novih priložnosti. V primeru HE Brežice bodo tako za Riko opravili več kot polovico vseh del, dodana vrednost tega projekta pa so tudi načrtovane nove zaposlitve.

»Zaposliti nameravamo nov inženirski kader ter kader v logistiki, planiranju in proizvodnji. Danes imamo v Metalni 140 zaposlenih, plus še 60 kooperantov, potrebovali pa bomo še od 10 do 15 ljudi,« kadrovske načrte razkrije direktor senovške Metalne.

Omenjeno posavsko podjetje, katerega zgodovina sega vse v leto 1972, ko se je Metalna Maribor na pobudo sedaj že zaprtega senovškega rudnika odločila, da prevzame izvedbo preusmeritve proizvodnje in zgradi obrat za serijsko proizvodnjo gradbenih žerjavov, je sicer v preteklosti doživelo kar nekaj pretresov. Od uvedbe stečajnega postopka in kasnejše prisilne poravnave v devetdesetih letih prejšnjega stoletja do ponovnih težav in odpuščanj zaposlenih ob prihodu gospodarske krize.

»Metalna Senovo je vse do leta 2008 odlično poslovala. Ker pa je bila preveč odvisna samo od enega oziroma dveh velikih kupcev, je to dejstvo, ko se je začela kriza, zanjo pomenilo velik problem. Leta 2011 smo tako začeli uspešno izvajati sanacijski program, ki je trženjsko in razvojno naravnan. Lani je bilonaše poslovanje po dolgem času spet pozitivno, računam pa, da bo takšno tudi letos in prihodnje leto,« pove Marcola.

Nov program vključuje več lastnega inženiringa in montaže, senovško podjetje pa odslej ponuja tudi zahtevnejše storitve, ki niso strogo vezane na proizvodnjo in imajo posledično tudi več dodane vrednosti. Z razširjeno ponudbo bodo bolj konkurenčni na zahtevnem evropskem trgu, saj več kot 90 odst. svoje proizvodnje izvozijo ravno na tržišča držav EU, pri nas pa so doslej največ sodelovali s Termoelektrarno Brestanica in krško nuklearko.

Nemčija, Avstrija, Švica in Italija. To so države, v katere Metalna Senovo izvozi največ svojih produktov.

Navkljub številnim pozitivnim kazalcem in večjemu povpraševanju predvsem na trgih zahodne Evrope pa v Metalni Senovo opažajo, da kreditni krč pri nas še vedno ni popustil. Učinki sanacije naših bank, ki bo Slovence drago stala, so tako v praksi na žalost še premalo vidni.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista, 20. marca 2014

A. Kerin

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

19.7.2014Oceni slabicajti 

Zelo površno napisano, oziroma, opisano.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava