DL: Do pogreba pokojniki na domu

17.7.2014 | 11:55

Bogdana Brilj, predsednica KS Sela pri Šumberku, je zadovoljna, da bodo v kraju končno dobili mrliško vežico. (Foto: J. A.)

Bogdana Brilj, predsednica KS Sela pri Šumberku, je zadovoljna, da bodo v kraju končno dobili mrliško vežico. (Foto: J. A.)

Krajevna skupnost Sela pri Šumberku, v kateri po statističnih podatkih živi okoli 350 ljudi, je edina v trebanjski občini, ki še nima mrliške vežice. V prihodnjih letih jo bo dobila, saj so stekli postopki za pridobitev dokumentacije za gradnjo le-te. »Ob pokopališču je občina od župnišča kupila zemljišče za mrliško vežico, to bomo na parcelo umestili tako, da bomo obdržali čim več parkirnih mest,« je povedala predsednica KS Sela pri Šumberku Bogdana Brilj in dodala, da je zemljišče po novem občinskem prostorskem načrtu v celoti zazidljivo.

To je edino pokopališče v omenjeni KS in čeprav je ena najmanjših, vsako leto umre nekaj krajanov, ki v večini do pogreba ležijo v domačih hišah. »To je za družine obremenjujoče, če bi imeli mrliško vežico, bi bilo lažje. Nekateri se odločijo, da njihovi domači ležijo v mrliški vežici Velikem Gabru,« pojasni Briljeva.

O poslovilnem objektu na Selih pri Šumberku se pogovarjajo že dolgo, domačini so se odločili, da bi bila zanje primerna podobna, kot jo imajo v Grmu, s tem da naj bi bilo v njej prostora za enega pokojnika, imela naj bi nadstrešek in spremljevalne prostore (kuhinja, sanitarije). »Gledamo, da bi bila čim bolj ekonomična, kar bo kasneje pomenilo, da bo tudi vzdrževanje cenejše,« pove predsednica KS.

Trebanjski župan Alojzij Kastelic je pojasnil, da je občina v letošnjem proračunu za ta projekt namenila 15 tisočakov, kar naj bi zadoščalo za pridobitev gradbenega dovoljenja, gradnja je predvidena v prihodnjem mandatu. Po njegovi oceni bo gradnja mrliške vežice na Selih pri Šumberku stala okoli 200 tisočakov.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista, 20. marca 2014

J. A.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava