DL: ProKult za večjo družabnost

16.7.2014 | 12:05

Jaka Birkelbach

Jaka Birkelbach

V začetku januarja je bilo v Črnomlju ustanovljeno društvo za kulturo in umetnost, imenovano ProKult. Njegov poglavitni namen je organiziranje in sodelovanje pri organizaciji kulturnih, zabavnih, družabnih in drugih prireditev, s čimer bi pospeševali turizem in zagotavljail večjo družabnost.

»V društvu bi radi združili vse, ki želijo prispevati k vsestranskemu razvoju Črnomlja in ostale Bele krajine in ki si prizadevajo ohranjati ljubiteljsko kulturo in kulturno dediščino svojega kraja,« pravi predsednik ProKulta Jaka Birkelbach, ki je zadovoljen, da je za društvom že prva uspešna prireditev. »Že nekaj časa smo se v Črnomlju dogovarjali, da bi za dan žena pripravili večjo prireditev, ki je ob tem prazniku ni bilo že dolgo časa. Pod šotorom na Majerju sta nastopila pevka Danijela in tamburaška skupina Begini. Obisk je bil izjemen, saj je bilo prodanih 2.400 vstopnic, kar je bilo nad vsemi pričakovanji,» pove Jaka.

Birkelbach zatrdi, da ni namen društva le tržna dejavnost, a tudi ne le promocija pop kulture. Ukvarjalo se bo z raznovrstno kulturo, tesno pa bo sodelovalo tudi z drugimi društvi. Sedaj jih je v ProKultu le pet, kolikor so jih potrebovali za registracijo, vendar načrtujejo akcijo za pridobivanje novih članov. Ni pa, kot pravi Jaka, pomembno število članov, temveč njihova pripravljenost za delo. »Predvsem želimo na različne načine dvigniti družabnost. Na leto naj bi pripravili pet do šest dogodkov, naše delo pa bo odvisno od finančnih sredstev, ki jih nameravamo pridobiti na različnih razpisih. Volje za delo nam ne manjka,« je zagotovil Jaka Birkelbach, ki je poudaril, da gre za neopredeljeno in politično neodvisno društvo.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista, 20. marca 2014

M. B.-J.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava