DL: Medobčinski inšpektorat in redarstvo - delali s polno paro

14.7.2014 | 14:50

Marjan Menger

Marjan Menger

Potem ko je medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Straža in Žužemberk v letu 2012 deloval v okrnjeni zasedbi, osem mesecev namreč ni imel inšpektorja, ki je hkrati tudi vodja inšpektorata, je lani deloval v polni zasedbi. To se je seveda poznalo tudi pri njegovem delu na terenu. »Tako izvajanje inšpekcijskega nadzora kot delo redarstva je z izjemo nekaterih problematičnih zadev, ki so na inšpekcijskem področju odprte že nekaj let, potekalo dobro. Občani vseh štirih občin nadzor sprejemajo pozitivno. Kršitelji so praviloma v dogovorjenih rokih odpravili nepravilnosti, razen v nekaj primerih, ko jim je bila izrečena tudi denarna kazen,« je ocenil vodja medobčinskega inšpektorata Marjan Menger.

V primerjavi z letom prej, ko je bilo v dobrih dveh mesecih rešenih 29 inšpekcijskih postopkov v vseh štirih občinah, je bil lani rešen 101, pri tem prednjačijo  priključevanje na javno kanalizacijo, namestitev snegolovov in priključitev na javni vodovod. Odprtih je ostalo 77, največ glede priključevanja na kanalizacijo.

Občinska redarka Karmen Cesar je na svojem področju izrekla 995 ukrepov, skoraj polovico je bilo ustnih opozoril, dobra petina glob (meritve hitrosti), ostalo pa pisna opozorila. Polovico vseh ukrepov je bilo v občini Dolenjske Toplice, dobra tretjina pa v sosednji občini Straža. »Glede na to, da se meritve hitrosti izvajajo le v teh dveh občinah, je to povsem razumljivo. Dolenjske Toplice so tudi turistični kraj in imajo prometni režim od vseh občin najbolj urejen, Straža pa je po naši oceni prometno najbolj prehoden kraj v vseh občinah,« je pojasnil Menger in dodal, da so po štirih meritvah hitrosti najbolj veseli dejstva, da se je povprečna hitrost kršiteljev in povprečna hitrost vseh vozil od prvega merjenja v maju do zadnjega v oktobru precej zmanjšala. Redarka je posebno pozornost namenjala kršitvam pri parkiranju na prostorih, namenjenih invalidom, prehodih za pešce in pločnikih.

»Tako kot doslej se bomo trudili predvsem ozaveščati ljudi, se pogovoriti z njimi in preventivno delovati. Zadovoljen sem, da smo na področju nadzora občinskih cest, predvsem kar se tiče onesnaževanja, preglednosti cest, varstva okolja in  plakatiranja, s preventivnimi ukrepi lani uspeli v kar 243 primerih na območju vseh štirih občin nepravilnosti urediti pred uvedbo inšpekcijskega postopka,« je še dejal vodja medobčinskega inšpektorata Marjan Menger.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista, 20. marca 2014

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava