ZIK Črnomelj: Tekstilni izdelki, povezani s kulturno dediščino

21.6.2014 | 11:50

ZIK Črnomelj: Tekstilni izdelki, povezani s kulturno dediščino
ZIK Črnomelj: Tekstilni izdelki, povezani s kulturno dediščino

Na Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj je v okviru programa Jurjevanje 2014 na ogled razstava tekstilnih izdelkov z elementi kulturne dediščine. Izdelke so naredile udeleženke programa Oblikovalka tekstilnih izdelkov z elementi tradicionalne tekstilne dediščine. V 285-urni program je vključeno petnajst brezposelnih udeleženk, ki imajo z izobrazbo oziroma delovnimi izkušnjami pridobljeno znanje s področja šivanja. Izobraževanje financirata Zavod RS za zaposlovanje in Evropski socialni sklad.

V prvem delu programa so udeleženke pridobile znanja s področja kulturne dediščine, izročila in pomena ohranjanja kulturne dediščine Bele krajine. Poudarek je bil na prepoznavanju in uporabi tradicionalnih izdelkov, prenosu vzorcev na sodobne tekstilne izdelke, razvijanju odnosa do vključevanja elementov kulturne dediščine v snovanje lastnih tekstilnih izdelkov. Razvile so svojo idejo in izdelale različne izdelke kot so: ženska obleka, hlače, krilo, brezrokavnik, jakna, torbica, pas, ruta in pokrivalo. Pri izvedbi tega dela programa so sodelovale mentorice s področja etnologije, oblikovanja tekstilnih izdelkov, arhitekture, krojenja, šivanja in vezenja.

Pomemben del programa s področja podjetniškega razmišljanja se bo izvajal v mesecu juliju. Ta znanja bodo udeleženke potrebovale za vstop v podjetniško dejavnost in uspešno trženje izdelkov. Razstava, ki so jo pripravile, je pomemben del promocije njihovega dela in razvoja dejavnosti v prihodnje.

Razstava je na ogled v mali dvorani ZIK-a od 20. do 22. junija 2014 v času od 10.00 do 12.00 in od 17.30 do 19.30. Vabljeni!

Irena Bohte, ZIK Črnomelj

Galerija

l-zik-001
l-zik-002
l-zik-003
l-zik-004
l-zik-005
l-zik-006
l-zik-007
l-zik-008

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

22.6.2014Oceni vika lozar 

ZIK-ovci se vedno znova izkažejo, najdejo program, ki zelo pomaga brezposelnim, starejšim, vse, da bi življenje potekalo čim bolj po normalnih tirnicah. Čestitke!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava