ZIK Črnomelj: Povezovanje tekstilnih izdelkov in tradicije

8.5.2014 | 13:10

ZIK Črnomelj: Povezovanje tekstilnih izdelkov in tradicije

Na Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj poteka 285-urno usposabljanje v okviru programa Oblikovalka tekstilnih izdelkov z elementi tradicionalne tekstilne dediščine. V program se je vključilo petnajst brezposelnih udeleženk, ki imajo z izobrazbo oziroma delovnimi izkušnjami pridobljeno znanje s področja šivanja in oblikovanja tekstilnih izdelkov.

Udeleženke so si že pridobile znanja s področja kulturne dediščine, izročila in pomena ohranjanja kulturne dediščine Bele krajine. Poudarek je bil na prepoznavanju in uporabi tradicionalnih izdelkov, repliciranju vzorcev na sodobne tekstilne izdelke, razvijanju odnosa do vključevanja elementov kulturne dediščine v snovanje lastnih tekstilnih izdelkov.

V nadaljevanju izobraževanja bodo potekale delavnice s področja oblikovanja idej, snovanja in izdelovanja tekstilnih izdelkov ter priprave izdelkov za prodajo. Pomemben del programa predstavljajo tudi znanja, ki jih bodo udeleženke potrebovale za vstop v podjetniško dejavnost in uspešno trženje izdelkov.

Temeljni cilj programa je usposobiti brezposelne udeleženke z znanjem šivanja, da bi izdelovale različne tekstilne izdelke na podlagi tradicije oziroma ljudskega izročila in jih znale tudi prodajati na trgu.

Irena Bohte, ZIK Črnomelj

Galerija

oblikovalke 071
oblikovalke 139
oblikovalke 140
oblikovalke 143
oblikovalke 157
oblikovalke 175

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

10.5.2014Oceni vika lozar 

Prava pot povezovanja sedanjosti s tradicijo, pa še marsikatera brezposelna bo našla svojo pot. Ali dekleta iz Sadeži družbe ( iz Bele hiše) kdaj pomislijo, da bi se povezale v aktivnostih z ZIK-ovkami, ki imajo res dobre ideje?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava