SloFolk 2014 - Mednarodni folklorni festival, KD Šentvid pri Stični

26.4.2014 | 19:00

Pred desetimi leti so se folklorne skupine z območja Dolenjske in Posavja odločile, da bodo skupaj prirejale Mednarodni folklorni festival, ki naj druži in povezuje folklornike iz različnih evropskih držav. Táko sodelovanje omogoča seznanjanje s kulturami evropskih narodov in pomaga premagovati jezikovne pregrade. Festival so poimenovali SloFolk.

Letos bo festival potekal od 24. do 29. aprila v Velikih Laščah, Šentvidu pri Stični, Artičah pri Brežicah ter v Novem mestu. Festival pripravljajo in gostijo folklorne skupine FD Kres iz Novega mesta, FS KD Vidovo iz Šentvida pri Stični, FS KUD Oton Župančič iz Artič ter letos prvič FS Velike Lašče. SloFolk 2014 je vpisan v koledar mednarodne organizacije festivalov C.I.O.F.F.

To bo spet priložnost za spoznavanje ljudskega izročila različnih narodov – od plesov, pesmi in pristnih ljudskih glasbil do narodnih noš, v katerih se bodo skupine predstavile. Letos prihajajo iz Bolgarije, Črne Gore, Makedonije in Portugalske, vsak dan pa bodo nastopile v drugem kraju na celovečernih koncertih s skupino gostiteljico. Videli jih bomo lahko tudi drugod po Dolenjski in Posavju, v domovih za starejše občane in v nakupovalnih središčih.

S celovečernimi koncerti se bodo predstavili:

- v petek, 25. aprila, ob 19. uri v Levstikovem domu v Velikih Laščah, kjer bo tudi odprtje festivala,

- v soboto, 26. aprila, ob 19. uri v Kulturnem domu v Šentvidu pri Stični, (vstopnina 10 € za odrasle, 5 € za otroke)

- v nedeljo, 27. aprila, ob 19. uri v Kulturnem domu v Artičah (vstopnina 5 €),

- v ponedeljek, 28. aprila, ob 19. uri v v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu, kjer bo slovesen zaključek festivala (vstopnina 7 € za odrasle, 3 € za osnovnošolce).

Gostujoče skupine bo v ponedeljek, 28. aprila, ob 12.30 sprejel predstavnik Mestne občine Novo mesto v atriju Gostišča na trgu. Pred tem bodo člani vseh tujih skupin ob 11.00 paradirali preko Novega trga vse do Glavnega trga, kjer bodo imeli pred sprejemom še kratek program.