Rudolfov splav: gostili škofe in predsednike; zdaj obnova

24.4.2014 | 14:10

Rudolfov splav: gostili škofe in predsednike; zdaj obnova
Rudolfov splav: gostili škofe in predsednike; zdaj obnova
Rudolfov splav: gostili škofe in predsednike; zdaj obnova

Kompas Novo mesto je pred začetkom nove turistične sezone po osmih letih obratovanja obnovil Rudolfov splav. Gre za zamenjavo celotnega gornjega lesenega dela. Kompletni stroški prenove bodo stali nekaj manj kot 7.000 evrov.

Rudolfov splav je postal izjemno prepoznaven turistični produkt Novega mesta. Do sedaj se je z njim prepeljalo okoli 40.000 turistov in domačinov. Že sama vožnja po okljuku reke Krke, ki objema naše lepo mesto, je zelo atraktivna, posebno težo pa poleg maskote – splavarja Poldeta in Emila, dajejo neumorni animatorji (Primičeva Julija, perica in harmonikar), ki med vožnjo predstavijo sebe, naše mesto, njegove znamenite prebivalce, reko Krko … Poleg klasičnega programa so v Kompasu lani plasirali tudi Zgodbo o Slaku, ki je posvečena naši veliki glasbeni legendi. Na 1,5 urni vožnji spoznate njegovo življenje in izjemne glasbene dosežke, obenem pa s pomočjo posebne pesmarice lahko prepevate več kot dvajset njegovih pesmi.

Seveda pa so v Kompasu Novo mesto zelo inovativni in ne ponujajo samo klasičnih voženj, ampak so na splavu že organizirali tudi gledališko igro (Županova Micka), večerni koncert v soju bakel (Jazzinty in Stari bas), številne rojstno-dnevne zabave za otroke in odrasle, obletnice matur in valet, upokojitvene zabave, poslovna srečanja, poroke ... Na splavu so gostili različne goste: od predsednikov do škofov, od Rusov do Kitajcev in Američanov, pa seveda številne druge narode, od otroškega vrtca in šolskih otrok do upokojencev, od gasilcev do čebelarjev, od godbenikov do kandidatk za Miss Slovenije... Veliko je tudi posebnih skupin v okviru raznih društev (npr. Sožitje), varovanci Domov počitka, invalidov, otrok s posebnimi potrebami … Splav je zagotovo zelo atraktivna in doživljajska turistična ponudba, zaradi katere pride veliko turistov na Dolenjsko in si seveda ob tem ogledajo še vrsto drugih znamenitosti v naši regiji. Zanimivo je, da se je v zadnjem času močno povišal odstotek tujih turistov, ki znaša že skoraj 40%.

Kompas Novo mesto tesno sodeluje tudi z ribiči in potapljači, predvsem v vsakoletnih čistilnih akcijah, ko skupaj poskrbimo, da je naša dolenjska lepotica Krka čista in privlačna. Kljub temu, da je bilo na začetku nekaj skeptike glede vpliva splava na reko Krko, lahko z gotovostjo trdimo, da je Krka tudi po zaslugi Rudolfovega splava, ki večkrat tedensko pluje po reki in tako premeša (prezrači) vodo, pa tudi večkrat pobere kakšen odpadek, lepša kot je bila nekoč.

Sicer pa je bila včeraj že prva izjemno uspešna krstna vožnja za avstrijske goste, ki so jih pripeljali iz Term Krka. Gostje so bili tako navdušeni, da se kar niso mogli posloviti …

M. K.

Galerija

b-splav-001
b-splav-002
b-splav-003
b-splav-004
b-splav-005
b-splav-006
b-splav-007

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

25.4.2014Oceni bučka 

Bil je čas, kajti na pogled res ni bil bog ve kaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava