Kolesarska tura po šmarjeških gričih s Koglom, odhod izprd Planeta Tuš Novo mesto

19.4.2014 | 09:30

Po šmarjeških gričih s Koglom

sobota, 19. aprila 2014

IZHODIŠČE:

Planet Tuš Novo mesto, ob 9.30 uri

TURA:Iz Novega mesta nas bo pot vodila po desnem bregu reke Krke najprej čez vas Krka in po kolovozu do Žihovega sela ter jase pri gradu Otočec, od tam pa delno po asfaltu, delno pa po gozdnem kolovozu mimo Lutrškega sela do Šmarjeških Toplic. Nadaljevali bomo čez Brezovico in po makedamu po dolini potoka Zavetrščice, nato pa se po asfaltu povzpeli na Koglo do cerkve Sv. Lenarta (417 m). Del poti, približno do zaselka Lakota, se bomo z vrha vrnili po isti poti, nato pa zapeljali v gozd in nadaljevali po grebenu v vas Žaloviče. Od tam nas bo pot vodila delno po kolovozu, delno pa po makedamu proti vinogradniškemu zaselku Vešče, nato pa se bomo mimo Sel pri Štravberku po asfaltu spustili proti Pahi. Približno na sredi spusta bomo zavili na makedamsko kolovozno pot in spust nadaljevali po njej, nato pa pod Starim gradom prečkali potok Lešnica in nadaljevali po kolovozu do Črešnjic. Od tam nas čaka samo še povratek v Novo mesto, in sicer po levem bregu Krke.

Pot je speljana mimo nekaterih kulturnih znamenitosti, in sicer gradu Otočec in Starega gradu, z vrha Koglega in pri spustu proti Pahi pa bo mogoče uživati v lepih razgledih.

Pot je dolga cca. 40 km in ni tehnično zahtevna. Potekala bo predvsem po lepem makedamu in kolovozih, delno pa tudi po stezah in asfaltu. Zaželjena je osnovna kolesarska kondicija udeležencev.

Težavnost vzpona: V3

Težavnost spusta: V3, mestoma V4

POVRATEK:Predvidoma se bomo vrnili v zgodnjih popoldanskih urah.

OPREMA:

Gorsko ali treking kolo s profiliranimi gumami, rezervna zračnica in čelada. S seboj imejte dovolj vode, pa tudi kakšno energijsko tablico. Ostala hrana naj bo iz nahrbtnika, za okrepčila pa bomo na poti napravili postanke.

Tura je brezplačna.

PRIJAVE:

Do petka, 18.4.2014, na tel. 041/540 094, Irena Matekovič