DL: Avtomobili, raj za goljufe - Večina jih konča za rezervne dele

18.4.2014 | 14:40

Aleksandar Vuković bo v zaporu dve leti, ker so ga na meji dvakrat prestregli z ukradenim avtom. Za enega se je izkazalo, da je bil v Franciji ukraden in po nizki ceni prodan v Srbijo, v Franciji pa je lastnik od zavarovalnice terjal zavarovalnino.

Aleksandar Vuković bo v zaporu dve leti, ker so ga na meji dvakrat prestregli z ukradenim avtom. Za enega se je izkazalo, da je bil v Franciji ukraden in po nizki ceni prodan v Srbijo, v Franciji pa je lastnik od zavarovalnice terjal zavarovalnino.

Ukradeni avtomobili pogosto končajo kot rezervni deli za druge avtomobile.

Ukradeni avtomobili pogosto končajo kot rezervni deli za druge avtomobile.

Avtomobili so vse večkrat tarča najrazličnejših goljufov, kar je na svoji koži občutilo kar nekaj ljudi tudi na našem območju, ki so v najslabšem primeru ostali brez avtomobila ali celotne kupnine zanj. Po jeklenih konjičkih pogosto posegajo tudi tatovi - v zadnjih treh letih je bilo na območju Policijske uprave Novo mesto ukradenih več kot 40 vozil, če nismo previdni, pa se kaj hitro lahko zgodi, da ob nakupu ali prodaji rabljenega vozila tudi sami postanemo žrtev nepridipravov, katerih edini cilj je zaslužek.

USTRAHOVANJE KUPCEV

Pred dnevi so metliški policisti obravnavali več primerov, v katerih storilci s pretvezo od prodajalcev avtomobilov skušajo izsiliti vračilo denarja. Način storitve je bil v vseh primerih podoben: prodajalce rabljenih avtomobilov, ki so oddali oglas na spletnih straneh, namenjenih prodaji avtomobilov, je že kmalu po oddaji oglasa po telefonu poklical moški in se dogovoril za nakup vozila. Zagotavljal je, da bo vozilo kupil po ceni, določeni v oglasu, in prodajalce prepričeval, naj oglas umaknejo s spleta.

Na dogovorjeni kraj prodaje je s kupcem prišlo več oseb, ki so skušale znižati ceno vozila, v več primerih so prodajalce tudi ustrahovali. Že kmalu po nakupu so prodajalca poklicali po telefonu, češ da je na avtomobilu med vožnjo prišlo do večje okvare, in zahtevali povrnitev škode oziroma vračilo dela kupnine. Prodajalcem, ki so zavrnili vračilo denarja, so grozili, jih nadlegovali s telefonskimi klici in obiski na domu ter jih izsiljevali. V več primerih so oškodovanci storilcem izročili med 500 in 2.000 evri.

KRADEJO ORGANIZIRANO

Po ugotovitvah slovenske policije tatvine motornih vozil praviloma izvršujejo domače organizirane družbe storilcev, ki se predvsem pri prodaji osebnih vozil visokega cenovnega razreda, tovornih vozil in gradbenih strojev povezujejo z mednarodnimi kriminalnimi združbami. Na območju Policijske uprave Novo mesto je šlo v večini primerov za tatvine vozil srednjega in nižjega cenovnega razreda, velik del ukradenih vozil naj bi razstavili in uporabili za rezervne dele.

To je počela tudi trojica, ki so ji policisti stopili na prste v začetku prejšnjega leta - v a vtomobile so vgrajevali dele golfov, ki so bili v oktobru in novembru 2012 ukradeni v Novem mestu in okolici. Na okrožnem sodišču v Krškem so bili zaradi tatvin avtomobilov in vlomov, s čimer so pridobili kar okoli 70 tisoč evrov premoženjske koristi, obsojeni na zaporne kazni; 23-letni Dejan Vidovič iz Podbočja na 3 leta in 4 mesece zapora, njegov dve leti mlajši brat na leto in 8 mesecev zapora, 21-letni Denis Gunde iz Šentjerneja pa na dve leti in dva meseca zapora.

TUDI ZAVAROVALNIŠKE GOLJUFIJE

Na dve leti zapora je bil pred kratkim na brežiškem okrajnem sodišču obsojen 25-letni Aleksandar Vuković, ki so ga na mejnem prehodu Obrežje policisti v oktobru lani kar dvakrat zalotili z ukradenim avtom. Sam je na sodišču povedal, da je avtomobila (šlo je za jeep grand cherokee in twingo) prevzel v Franciji, ni pa vedel, da sta ukradena. Po navodilih nekega znanca bi ju moral zapeljati v Srbijo, za prevoz vsakega avta pa je zaslužil 100 evrov. »Res da mi 100 evrov veliko pomeni, a ta za denar se ne bi spuščal v kriminal,« je zatrdil na sodišču. Kasneje se je izkazalo, da je šlo v bistvu za zavarovalniško goljufijo: lastnik je avto prodal v Srbijo po nižji ceni, v Franciji pa je prijavil tatvino in od zavarovalnice zahteval zavarovalnino.

Posebna previdnost velja pri nakupu rabljenih vozil prek interneta. Policija je obravnavala primere, ko je storilec objavil oglas za prodajo avtomobila novejšega letnika po izjemno ugodni ceni. Kot razlog prodaje avtomobila, ki je v odličnem stanju, je prodajalec navedel, da avtomobila po smrti svojca ni mogel prevzeti, ker da živi v tujini, za nakup vozila pa je sprejemal le gotovino.

Na avtomobilskih sejmih, pa tudi preko oglasov in podjetij za prodajo rabljenih vozil se pogosto prodaja ukradena vozila, predelana ukradena vozila in poškodovana vozila, ki so bila popravljena z deli ukradenih vozil, zato je pri nakupu res potrebna izjemna previdnost, kupec pa naj le vztraja pri natančnem pregledu dokumentov in vozila ter si za nakup vzame čas.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista, 23. januarja 2014

T. J. G.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava