Podobe časa z Jožetom Ciuho

18.4.2014 | 08:45

Podobe časa z Jožetom Ciuho

Kulturni dom Krško, enota Grad Rajhenburg, je v sodelovanju z Občino Krško v čast njegovih devetih desetletij na gradu gostila akademskega slikarja, pisatelja in pesnika ter častnega krajana mesta Krško Jožeta Ciuho. Pogovor o življenju krškega rojaka, ki se na Gradu Rajhenburg od februarja 2013 predstavlja tudi z razstavo Podobe časa, je vodila dr. Manca Košir.

Še pred pogovorom sta krškega rojaka, ki sicer med drugim že 34 let živi in ustvarja med Parizom in Ljubljano, pozdravila in mu čestitala župan občine Krško mag. Miran Stanko, ki mu je zaželel še veliko ustvarjalne energije ter da bi se še večkrat vrnil v Krško, ter predsednica sveta Krajevne skupnosti mesta Krško Jožica Mikulanc.

Jože Ciuha se je v pogovoru z dr. Manco Košir spomnil na otroška leta v Krškem oziroma na Vidmu, na svoje stare starše, obdobje izobraževanja, vojno in o svoji poti, ki ga je vodila po vsem svetu, kar je vplivalo tudi na njegova umetniška dela ter ga oblikovalo v filozofa uma in duha ter svetovljana širokih horizontov. Umetnik, ki sicer pravi, da svoje najlepše slike še ni narisal, je ob koncu izrazil željo, da bi za mesto Krško, na katerega je ponosen, ustvaril mozaik.

Rodil se je 26. aprila 1924 v Trbovljah, osnovno šolo je obiskoval na Vidmu, kamor se je z družino preselil, ko je bil star štiri leta. Gimnazijo je končal leta 1936 v Brežicah, leta 1950 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost, kjer je čez dve leti končal tudi specialko za zidno slikarstvo. Svoje delo je predstavil na več kot 400 samostojnih in 300 skupinskih razstavah. Prejel je številne nagrade, med katerimi so Levstikova nagrada Mlado pokolenje, Kajuhova, Župančičeva, Jakopičeva, nagrada Prešernovega sklada, nagrade za grafiko v Ljubljani, Krakowu in Bukarešti. V Krškem je razstavljal večkrat, nazadnje ob kulturnem prazniku leta 2010, med zadnjimi razstavami je najbolj odmevala razstava v Villi Manin v Italiji leta 2012 in retrospektivna razstava Labirinti časa v Jakopičevem paviljonu v Ljubljani (17. 12. 2013 -13. 4. 2014). Med priznanja in prejete časti štejeta francoski red viteza lepih umetnosti in literature ter avstrijski častni križ znanosti in umetnosti 1. razreda. Izvoljen je bil za rednega člana Ruske akademije umetnikov.

Živi kot svobodni likovni umetnik med Ljubljano in Parizom. Poleg slikanja se ukvarja z grafiko, mozaikom in literaturo. O svojem otroštvu na Vidmu je napisal knjigo Kronika sedmih pozab, ki je izšla v letu 2005.

Pogovor se je zaključil z zdravico v čast devetih izjemnih desetletij umetnika.

Lidija Petrišič Colarič, Občina Krško, odnosi z javnostmi

Galerija

_DSC5966
_DSC5983
_DSC6014
_DSC6022
_DSC6027
_DSC6037
_DSC6053
_DSC6060
_DSC6078

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava