DL: Novomeški športni objekti: Vstop na stadion le še s kartico

17.4.2014 | 14:50

Foto: arhiv

Foto: arhiv

Srečko Vovko

Srečko Vovko

Čeprav Novo mesto lani ni dobilo mestne športne dvorane, v kateri bi igrale tekme ene od skupin evropskega košarkarskega prvenstva, pa v novomeški Agenciji za šport niso mirovali, saj so imeli kar nekaj večjih investicij. Največja naložba je bila obnova atletskega dela stadiona Portoval. Prenova oziroma zamenjava umetne mase na tekaški stezi, na zaletiščih in metališčih  je stala 1.200.000 evrov. Istočasno so na stadionu uredili sistem zalivanja travne površine, uredili tribuno po zahtevah Nogometne zveze Slovenije, saj se je prvo moštvo Nogometnega kluba Krka uvrstilo v prvo ligo, agencija pa se je odločila tudi za nakup atletskih rekvizitov, kot so ovire, zapreke, stojala za skoke in podobno, ki so si jih do tedaj za pomembnejša tekmovanja sposojali v Celju in Mariboru.

Trenutno na novomeškem stadionu urejajo vhode. Urediti nameravajo tudi nadzor nad vstopom na stadion, tako da bodo uporabniki nanj vstopili s posebnimi karticami. V času pomembnejših treningov atletov in nogometašev bo vstop za druge uporabnike omejen, izven teh terminov pa bodo stadion še naprej lahko brezplačno uporabljali tudi drugi občani za rekreativno vadbo. »S tem želimo narediti pri uporabi stadiona nekoliko več reda. V preteklosti so bili problem predvsem psi, ki so jih nekateri uporabniki kdaj pripeljali s sabo med rekreativno vadbo, in otroški vozički. V primeru otroških vozičkov, ki na stadionu sicer ne delajo nobene škode, gre predvsem za problem varnosti, na primer med vadbo nogometašev,« strožji režim vstopa na stadion pojasnjuje direktor Agencije za šport Srečko Vovko.

Vendar s tem naložb v novomeški stadion še ni konec. Mestna občina zdaj že ima gradbeno dovoljenje za gradnjo večnamenske športne dvorane, s katero bi rešili tudi problem strehe nad zahodno tribuno, čakajo pa le na primeren razpis za sofinanciranje. Blizu gradbenega dovoljenja pa je tudi že projekt za gradnjo vzhodne tribune, pod katero bi uredili večnamenski vadbeni prostor in zgradili 25-metrski bazen. »Trenutno pa na razpisu Fundacije za šport kandidiramo za denar za gradnjo balinišča v športnem parku Portoval,« pove Vovko.

Po več kot dvajsetih letih so lani končno doživeli obnovo garderobe in prostorov za tehnično osebje v športni dvorani Marof, ki je s prenovo kotlovnice dobila tudi novo plinsko peč. Agencija je lani obnovila in ogradila tudi otroško igrišče v parku Evropske unije, načrtujejo pa, da bi v prihodnje vsako leto obnovili vsaj eno od otroških igrišč v mestni občini.

»Lani smo se lotili tudi oživljanja dogajanja na reki Krki. Septembra smo pripravili tekmovanje v skokih s Kandijskega mosta, kupili pa smo tudi lesena čolna, ki sta občanom za veslanje na voljo brezplačno. Ko bo končana prenova črpališča odpadnih voda v Kandiji, bomo kupili še kakšen čoln in nekaj kanujev, ki bodo dobili mesto v novi čolnarni in bodo prav tako brezplačno na voljo občanom,« pojasnjuje letošnje načrte direktor Agencije za šport.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista, 23. januarja 2014

I. V.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (9)

17.4.2014Oceni športnik 

Kaj kartice? Pa ni stadion javnega značaja ? Še to nam manjkalo.

17.4.2014Oceni veteran 

Vse v redu in prav . Samo kot starejši in ljubitelj športa ter nekdanji aktivni športnik , ne moreš na tribuno sesti in opazovati mlade in bodoče športne upe , ki jih kalijo trenerji v nogometu in atletiki . Saj je tribuna zaprta in ne moraš do nje , kar je žalostno .Razen če želite imeti prazne tribune tudi na tekmah povejte in imejte jih le zase . Gledam koliko staršev pripelje svoje nadebudneže na športne aktivnosti pa nimajo kam seati in počakati . Stepajo se tisto urico po lokalih , pa še parkirati ne smejo ker jih že redarji lovijo kot nori . Žalost , poleg napredka , ki ste ga naredili pri obnovah drugje delate velike napake .

17.4.2014Oceni Peter-2 

Tak nadebudnež kot je Vovko s tem upravičuje svoj obstoj. Ki pa o širjenju športa med prebivalci NM nima niti pojma!

18.4.2014Oceni Gledališče absurda 

Ah dajte no! Lokalne volitve so pred vrati, pa se ja zbudila tudi aktualna novomeška vlada, Zveza za Dolenjsko. Spet so na vrsti visoko zveneče obljube in mahanje s "papirnatimi" projekti. Kako je to zanimivo - 4 leta se nihče ne zmeni za občane, par mesecev pred volitvami pa vsi čudežno oživijo s še bolj čudežnimi projekti in obljubami. Macedoni strelja že en mesec, danes so se zbudili še županovi možje. Torej lahko takoj po praznikih pričakujemo pravo poplavo najbolj absurdnih idej in obljub.

18.4.2014Oceni klempo 

kaj pa konkretna ureditev stadiona? tribun? tole zdaj z tistimi kovinskimi stolpi me bolj spominja na kanclager, kot pa na stadion.. in stadion kot je je sramota tako za tele ki se majo za neko AŠ, za občino in nenazadnje tudi za mesto samo.. v bistvu to sploh ni stadion ampak igrišče z neko tribuno.. važno pa je, da ste tist blesav ringnšpil namontiral na vhod. to je pa pomembno. in povejte mi- koliko ljudi ki so opravljali funkcijo direktorja AŠ, je bilo aktivnih športnikov?

18.4.2014Oceni Falcon 

Banalnosti ena za drugo.

18.4.2014Oceni ritoznojčan 

Me zanima kdo bo tokrat prvi omenil mestno kopališče in bazen :-)

22.4.2014Oceni el capitano 

Volitve in se malo kokodaka!

23.4.2014Oceni Jan 

Daj daj, ta nesnaga novomeška občinska še tisto čolnalno in piknik prostor v Portovalu niso uspeli speljat do konca, pa so ne vem koliko časa projektirali in garantirali denar. Pa je šlo za majhne zneske.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava