FOTO: Dan kleti KZ Krško z velikonočno tržnico

15.4.2014 | 12:10

FOTO: Dan kleti KZ Krško z velikonočno tržnico
FOTO: Dan kleti KZ Krško z velikonočno tržnico

KZ Krško je minulo soboto organizirala Dan odprtih vrat njihove znamenite kleti z velikonočno tržnico. Obiskovalce so navdušili z ogledom kleti, s stojnicami polnimi domačih dobrot in s cvičkom pobarvanimi velikonočnimi pirhi.

Dogodek pred cvetno nedeljo, ki so ga organizirali v sodelovanju s Centrom za podjetništvo in turizem Krško, je privabil veliko število ljudi iz Krškega in okoliških krajev. Praznično dogajanje se je odvijalo na dvorišču pred vinsko kletjo KZ Krško. »Velikonočni običaji so del kulturne dediščine in tudi pridelava cvička PTP je del slovenskega ljudskega izročila ter pomembna vinska zapuščina. Zato smo to dvoje povezali v splet velikonočnega dogajanja in pomladnih okusov,« je dejal Janez Živič, direktor KZ Krško in dodal: »Zelo smo veseli, da se nam je pridružilo toliko ljubiteljev cvička prav tukaj, kjer ima ta cviček svoje največje domovanje.«

Številne degustacije razstavljavcev so poskrbele za razvajanje brbončic, manjkal pa ni niti svetovni vinski posebnež cviček PTP. Sprehod po velikonočni tržnici je obiskovalce popeljal od suhomesnatih dobrot, velikonočne šunke, odličnih pekovskih izdelkov, pletenic, domačega kruha, vse do brezplačne pokušine cvička PTP. Ob ogledu kleti so si obiskovalci lahko ogledali tudi razstavo pletenih košar in prikaz pletenja. Za najmlajše je bilo poskrbljeno na ustvarjalni delavnici v organizaciji Zveze prijateljev mladine Krško, kjer so barvali pisanke in skupaj ustvarili velikansko jajce. Edinstvene in še posebej lepe pa so bile pisanke obarvane s cvičkom PTP.

Svetovna vinska posebnost

Na vodenemu ogledu vinske kleti so kletarji KZ Krško predstavili, zakaj je cviček PTP svetovna vinska posebnost in kaj je potrebno za pridelavo tako vrhunskega vina. Cviček je edino vino, ki je pridelano iz rdečkastih, rdečih in belih vinskih sort. S ponosom so predstavili nagrajena vina, o njihovi kakovosti pa so se ljudje lahko prepričali tudi sami. Ob zvokih glasbenih gostov in harmonike je bilo to pravo vinsko doživetje.

Dolenjska je vinorodna pokrajina

Že več sto let pridne roke dolenjskih vinarjev pišejo svojo zgodbo izjemnih vin. V dolenjskem vinorodnem okolišu Vinska klet Krško ohranja tradicijo pridelave cvička PTP ter kakovostnih vrhunskih vin že od leta 1928. S soncem obsijana, razgibana gričevnata pokrajina Dolenjskega vinorodnega okoliša, rodovitni vinogradi obdani z gozdovi in posebna klima predstavljajo zibelko odličnega vina.

tekst: KZ Krško
foto: Anton Hruševar in KZ Krško

Galerija

foto - anton hrusevar-001
foto - anton hrusevar-002
foto - anton hrusevar-003
foto - anton hrusevar-004
foto - anton hrusevar-005
foto - anton hrusevar-006
foto - anton hrusevar-007
foto - anton hrusevar-008
foto - anton hrusevar-009
foto - anton hrusevar-010
foto - anton hrusevar-011
foto - anton hrusevar-012
foto - anton hrusevar-013
foto - anton hrusevar-014
foto - KZ-001
foto - KZ-002
foto - KZ-003
foto - KZ-004
foto - KZ-005
foto - KZ-006
foto - KZ-007
foto - KZ-008
foto - KZ-009
foto - KZ-010

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava