DL: Podobne težave v romskih naseljih

14.4.2014 | 14:45

Romsko naselje (foto: arhiv)

Romsko naselje (foto: arhiv)

V črnomaljski občini živijo Romi v štirih strnjenih naseljih: na Lokvah, Drenovcu, v Kanižarici in Čudnem selu ter v nelegalnem naselju Pretlje pri Ručetni vasi. Podatki, koliko Romov naj bi živelo v občini, se razlikujejo. Bilo naj bi jih od okrog 500 do 730. Največ prebivalcev ima romsko naselje Lokve, ki leži nedaleč od Črnomlja tik ob državni cesti, kar je moteče za promet, saj je s skoraj vsakega dvorišča priključek na regionalno cesto, kar je za Direkcijo za ceste nesprejemljivo. Po neuradnih podatkih živi v 62 zidanih hišah in treh barakah, ki stojijo večinoma na zemlji, ki ni v lasti Romov, nekaj več kot 350 ljudi. Zaradi tega vse pogosteje prihaja do sporov med lastniki zemljišč in Romi. Naselje je neurejeno, veliko objektov je postavljenih na črno, pri legalizaciji pa je precej problemov.

Na Lokvah imajo vodovod, ne pa kanalizacije, vendar jih ima večina greznice. A nekateri odvajanja komunalnih vod nimajo urejenih, s čimer obremenjujejo okolje in ogrožajo zdravje prebivalcev. Na električno omrežje je legalno priključenih 46 gospodinjstev, organizirano je skupno in ločeno zbiranje in odvoz komunalnih odpadkov. Že leta 2009 so naredili parcelacijo osmih parcel, s katerimi bi lahko nekaj družin rešilo stanovanjski problem. A še vedno samevajo, saj po  pripovedovanju Romov tam bivajoči Romi grozijo vsakemu, ki bi želel odkupiti zemljišče in si zgraditi hišo.

Romsko naselje v Kanižarici, v katerem je 27 zidanih hiš, brunarica in dve baraki, je razdeljeno na dva dela, na Jamo in naselje ob državni cesti, v njih pa živi okrog 171 prebivalcev. Po neuradnih podatkih je večina objektov zgrajenih nelegalno. Polovica zemljišč, na katerih sta naselji, je občinskih, polovica pa od zasebnikov. Polovica objektov ima vodovod, 20 jih je legalno priključenih na električno omrežje. Urejena je tudi kanalizacija, na katero pa se nočejo priključiti. Tudi v Jami so na voljo štiri komunalno opremljene gradbene parcele, a tako kot na Lokvah tudi tukaj po  pripovedovanju Romov tam živeči Romi grozijo vsakemu, ki bi želel odkupiti zemljišče in si tam legalno zgraditi bivališče. Problem je tudi v naselju ob državni cesti, kjer je predvidena poslovna cona, vendar Romi tam še kar naprej na črno postavljajo poslopja.

Romsko naselje Drenovec je v bližini Vinice, v sedmih hišah pa živi 42 ljudi. 90 odst. zemljišč je v zasebni lasti, ostala so občinska. Imajo vodovod, greznice in so legalno priključeni na električno omrežje. Urejeno imajo zbiranje in odvoz odpadkov. Romsko naselje v Čudnem selu, ob lokalni cesti, ki iz Črnomlja vodi v Griblje, v štirih hišah in baraki, ki stojijo na zemlji v zasebni lasti, živi 30 ljudi. Imajo vodovod, greznice, legalne električne priključke in urejeno zbiranje in odvoz odpadkov. Po neuradnih podatkih je večina objektov zgrajenih legalno. O nelegalnem naselju Pretlje pa smo pred časom obširneje že pisali.

Veliko Romov v črnomaljski občini se ne želi priklopiti na kanalizacijo in vodovod, mnogi od tistih, ki so priključeni, pa ne plačujejo stroškov. Podobno je pri elektriki, ki pa jim jo, če je ne plačajo, odklopijo. Ponovni priklop v večini primerov ni mogoč, saj je za to potrebno gradbeno dovoljenje ali pa mora biti objekt zgrajen pred letom 1967. A teh pogojev večina objektov v romskih naseljih ne izpolnjuje. V občini predlagajo, da bi v sodelovanju z vlado in ustreznim ministrstvom proučili možnost priklopa na električno omrežje. Prav tako pa bodo proučili možnost, da bi položnice poravnavali iz socialnih prejemkov.

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista, 16. januarja 2014

M. B.-J

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava