DL: Dovolj posla za tiste, ki znajo

9.4.2014 | 14:10

Bojan Črtalič ob prototipu nove tehnologije za sintranje iz titanovega mikro prahu. (Foto: B. D. G.)

Bojan Črtalič ob prototipu nove tehnologije za sintranje iz titanovega mikro prahu. (Foto: B. D. G.)

Te dni nam je Bojan Črtalič, lastnik in prokurist podjetja Ferročrtalič, predstavil dve osrednji novosti, od katerih si v prihodnosti obetajo precej posla. Prva je tehnologija za dekontaminacijo z radioaktivnimi snovmi kontaminiranih materialov, ki odpira nove priložnosti, saj so se začele po vsem svetu razgradnje jedrskih elektrarn, ob katerih se vsi sprašujejo, kam z radioaktivnimi odpadki.

»Že pred nekaj leti smo zaznali probleme na tem področju, nato smo dve leti proučevali tematiko in naredili tudi poskuse. Letos bomo v jedrski elektrarni Kozlogoj v Bolgariji že montirali prve celice za dekontaminacijo z ultravisokim pritiskom vode pri 2500 stopinjah,« razlaga Črtalič. Poudarja, da se pri postopku površine materialov, ki so vsrkale radioaktivna sevanja, dekontaminirajo, očistijo in gredo lahko v normalno predelavo, medtem ko se preostali odpadki izločijo, filtrirajo in spravijo na čim manjši možen volumen, tako da ni več težav z velikimi količinami odpadkov. Volumni se zmanjšajo tudi do stokrat, s tem pa se zmanjšajo transportni stroški in stroški odlaganja.

Radioaktivne snovi pri postopku preidejo v vodo, od koder jih morajo odstraniti in ustrezno shraniti. »Sam postopek ni novost v svetu, novo je le to, kako smo se ga lotili in zadnja faza, ki omogoča čiščenje kontaminirane vode, pri katerem ione  odstranimo v težke zemlje. V jedrski elektrarni v Nemčiji pa skupaj še z enim podjetjem delamo po suhem postopku, ki pa prinaša druge izzive,« pove sogovornik.

V družinskem podjetju Ferročrtalič, ki je specializirano za tehnologije obdelave površin, si na tem področju obetajo ogromno posla za tiste, ki delo obvladajo. Četudi na tem področju poskušajo veliki sistemi dobiti monopol, brez izvajalcev ne bodo mogli.

Podjetje računa na veliko novih poslov tudi na področju druge nove tehnologije. Gre za postopek, ki je podoben laserskemu sintranju (zgoščevanju) izdelkov iz kovinskih prahov, a je na dr ugačni osnovi in ga razvijajo s tujim partnerjem. Pri postopku iz zelo finega titanovega prahu dobijo material z mnogo boljšimi lastnostmi od osnovnega materiala, čistega titana, in tudi od lasersko sintranega titana. Ker pa še ni raziskano, kako takšen mikroprah deluje na človeški organizem, so v podjetju razvili popolnoma zaprt sistem, pri katerem človek ne pride v kontakt s prahom.

»Zdaj že izdelujemo in preizkušamo prototipe in zanimanje zanje je veliko – že v fazi prototipa imamo kupca. Naj še povem, da ima podjetje, s katerim sodelujemo, 50-odstotno letno rast,« je optimističen Črtalič.

Članek je bil objavljen v 1. številki Dolenjskega lista, 2. januarja 2014

B. Dušič Gornik

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava