DL: »Naše delo ni lahko, je pa lepo«

3.4.2014 | 14:45

Jakljevičeva družina: gospodar in gospodinja Tone in Tanja ter hčerke Anja, Katja in Urška. (Foto: M. B.-J.)

Jakljevičeva družina: gospodar in gospodinja Tone in Tanja ter hčerke Anja, Katja in Urška. (Foto: M. B.-J.)

Tako je ob 10-letnici turizma na njihovi kmetiji dejal gospodar Tone Jakljevič  ... Kar nekaj Jakljevičevih rodov je živelo sredi Grabrovca. A ker je večina zemlje od 18 hektarjev velike kmetije zunaj vasi, na pobočju, ki gleda proti Metliki, so si že predniki današnjega gospodarja želeli, da bi se preselili iz strnjenega naselja. Tako bi bili tudi manj utesnjeni. A to se je leta 1986 uresničilo šele družini sedanjega gospodarja Toneta.

Najprej so zgradili gospodarska poslopja, nato pa so se preselili še družinski člani. Glavni dejavnosti sta bili vinogradništvo in živinoreja, ves čas pa so razmišljali tudi o turistični ponudbi, saj bi tako lahko lažje in bolje prodali pridelke. Odločitev so še veliko lažje sprejeli, ko gospodinja Tanja po rojstvu tretje hčerke ni dobila zaposlitve, medtem ko so Tonetovim staršem že začele pojenjati moči. Tako so začeli zbirati dokumentacijo za obnovo in dograditev zidanice, ki je bila zgrajena leta 1927.

Prve goste so Jakljevičevi sprejeli za martinovo leta 2003. Tega leta je Tanja postala tudi slovenska kmetica leta. Do konca naslednjega leta so dokončali tudi nastanitveni del. Danes imajo za goste na voljo dvorano s 60 sedeži, v dveh apartmajih in sobi pa še 12 ležišč. »Mogoče smo takrat nekoliko skeptično gledali na prenočitvene zmogljivosti, danes pa smo zadovoljni, da smo se tako odločili. Temu smo prilagodili tudi pridelavo na kmetiji, tako da hrano za goste v glavnem pridelamo sami. Pridelujemo zelenjavo, redimo ovce, perutnino in prašiče ter obdelujemo dva hektara vinogradov,« je na prireditvi ob 10-letnici turizma na njihovi kmetije dejal Tone Jakljevič.

Pri delu na kmetiji Tonetu in Tanji pomagajo hčerke Anja, Katja in Urška. Katja, ki je bila v igranju na diatonično harmoniko leta 2011 državna podprvakinja in druga na evropskem prvenstvu, gostom tudi zaigra. Sicer pa Tone pravi, da delo, ki ga opravljajo, ni lahko, je pa lepo, ker ga opravljajo z dušo in srcem. Predvsem pa so Jakljevičevi v desetih letih spoznali, da je Bela krajina odlična turistična destinacija, kar jim potrjujejo domači, še posebej pa tuji gosti. »Pridejo za noč ali dve, ko pa spoznajo lepote Bele krajine in čisto naravo ter prijaznost in gostoljubnost Belokranjcev, velikokrat podaljšajo počitnice. Mnogi pa se tudi radi vračajo,« je bil zadovoljen Tone. Domačini se odločajo pri Jakljevičevih predvsem za različna praznovanja.

Na slovesnosti ob 10. obletnici turizma na Jakljevičevi domačiji je metliški župnik Jože Pibernik blagoslovil tudi velike jaslice, ki jih je postavila njihova sorodnica Ančka Golobič. Veliko nadaljnjih uspehov je družini zaželel metliški župan Darko Zevnik. Predsednik krajevne skupnosti Grabrovec Martin Štubljar pa je dejal, da je njihova krajevna skupnost sicer najmanjša v metliški občini, a so glasni in prepoznavni, kar dokazujejo z dejanji. K njihovi prepoznavnosti je precej prispevalo 10 silvestrskih pohodov po Urbanovi poti, a tudi Jakljevičevi s svojo turistično ponudbo.

Članek je bil objavljen v 1. številki Dolenjskega lista, 2. januarja 2014

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava