Posavski esperantisti na mednarodni konferenci

4.6.2013 | 08:30

Posavski esperantisti na mednarodni konferenci
Posavski esperantisti na mednarodni konferenci

Člani Kluba esperantistov Posavja/KEP/Esperanto-klubo Posavje/EKP/), ki deluje v okviru Literarne sekcije "Beseda" pri KD "Franc Bogovič" Dobova: Ivana Vatovec, Rudi Mlinar, Reneja in Anton Mihelič so se 1. junija 2013 udeležili 17. mednarodne esperantske konference "Alpe-Jadran"/"Alp-Adrio"/ v Izoli. Konferenco je pripravil poseben odbor, ki ima svoj sedež v Trstu. Izvedbo konference je neposredno organizirala dolgoletna marljiva esperantistka in članica odbora konference "Alpe-Jadran/Alp-Adrio"/ za Slovenijo, gospa Fani Rižnar iz Izole.

Konferenco sta najprej pozdravila izolski župan, mag. Igor Kolenc in sekretarka konference, Edvige Ackerman. Nato so sledili pozdravi predsednika Združenja za esperanto Slovenije/ZES/Slovenia Esperanto-ligo/SEL/, mag. Janeza Juga, predstavnikov Italije, Avstrije, Madžarske in Nemčije. Prisotne na konferenci je pozdravil tudi mag. Anton Mihelič, predsednik KEP, ki je bil predlagan za novega člana odbora konference "Alpe-Jadran/Alp-Adrio" za Slovenijo, ker dosedanja članica Rižnarjeva zaradi osebnih razlogov končuje svoj mandat. Tako številno zastopstvo KEP/EKP na konferenci, kot tudi predlog, da postane predsednik navedenega kluba novi član odbora konference, pomenita še en prispevek k večanju prepoznavnosti kluba v esperantski in širši javnosti, s tem pa tudi k širjenju esperantskega gibanja nasploh.

Prisotne na konferenci je pozdravila tudi predsednica Esperantskega turističnega društva Ljubljana, gospa Nika Rožej, povezovalka programa, gospa Fani Rižnar, je uvodoma predstavila zgodovino Izole.

Program konference je bil posvečen nekaterim kulturnim in etničnim posebnostim Izole in ožje regije. V ta namen sta tako posamezno kot tudi združeno nastopila ŽePZ/Virinaj kant-grupoj/ "Cvet v laseh"/"Floro en la haroj"/ iz Izole, pod vodstvom Marjetke Popovski, ki je nastopila tudi solo z igranjem kitare, in ŽePZ "Ivan Grbec Škedenj" iz Škednja pri Trstu, pod vodstvom Silvane Gregorič. Izvedli so nekaj znanih slovenskih ljudskih pesmi in pesmi svojih krajev in to v slovenskem, esperantskem in italijanskem jeziku.

Posebej zanimiva točka je bila tudi zabavna igra "Neptunove igre", ki jo je v vlogi Boga morja Neptuna, skupaj z nekaterimi udeleženci konference, izvedel v posebnem kostumu Dare Brezavšek.

Na konferenci je bil prikazan tudi skrajšani pregled zgodovine vseh dosedanjih konferenc "Alpe-Jadran/Alp-Adrio" in sicer od leta 1989 do 2013, na katerih so sodelovali predstavniki tako držav-članic konference kot tudi gostujoči predstavniki nekaterih držav, ki niso članice konference "Alpe-Jadran/Alp-Adrio". Tako so sodelovali predvsem predstavniki Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Slovaške in Slovenije.

Konference "Alpe-Jadran/Alp-Adrio" so namenjene predvsem predstavljanju kulturnih, etičnih in drugih posebnosti ter druženju in povezovanju esperantistov navedene evropske regije. Odvijajo se praviloma vsako leto in sicer vsakič v drugi državi-članici.

Vzdušje na letošnji konferenci je bilo sproščeno, pomenilo pa je tudi še eno dragoceno priložnost za poglabljanje prijateljskih vezi med esperantisti in simpatizerji esperanta, obenem pa tudi priložnost za utrjevanje znanja tega mednarodnega jezika.

A. M.
Foto: R. M.

Galerija

Številno zastopstvo KEP/EKP na konferenci (od leve: Reneja Mihelič, Ivana Vatovec, Rudi Mlinar in Anton Mihelič)
Udeleženci konference "Alpe-Jadran/Alp-Adrio"/, v Izoli
Ob izolskem morju
Sprehod po Izoli

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava