DL: Novo mesto bo kmalu staro 650 let

19.5.2013 | 00:40

DL: Novo mesto bo kmalu staro 650 let
DL: Novo mesto bo kmalu staro 650 let

Novo mesto bo čez dve leti praznovalo 650-letnico obstoja. Prav je, da pomemben jubilej tudi dostojno zaznamuje, kot je mesto to storilo ob petstoletnici v času avstro-ogrskega cesarja Franca Jožefa, ki je na prošnjo meščanov tedaj odredil spremembo imena iz Neustädtl v Rudolfswerth, in ob šeststoletnici, ko je odbor vodil tedanji podpredsednik Socialistične federativne republike Jugoslavije Aleksandar Ranković in je mesto dobilo novo bolnišnico.

Kot je povedala vodja kabineta župana Sandra Boršić, ki je bila pred to novo zadolžitvijo na novomeški občini že vrsto let zadolžena za področje kulture, zagotavlja, da namerava občina dostojno označiti pomembno obletnico mesta: »Na dan ustanovitve, 7. aprila, ki je tudi občinski praznik, bo slavnostna akademija, ki pa bo le vrhunec prireditev, v katere naj bi vključili čim več ljudi oziroma društev, med prireditelji pa naj bi najpomembnejšo vlogo nosili Dolenjski muzej, ki namerava obletnico zaznamovati s posebno razstavo, založba Goga, Kulturni center Janeza Trdine pa tudi nevladne organizacije, ob jubileju bi posvetili posebno pozornost tudi sodelovanju s partnerskimi mesti. Bolj podroben program praznovanja bo oblikoval odbor, ki ga bo v kratkem imenoval župan, s kulturnimi društvi pa se bomo o njihovem vključevanju v program prireditev pogovarjali že na bližnjem sestanku strokovne komisije. Namen povezovanja številnih dogodkov in množice ljudi, ki bodo sodelovali, pa je tudi krepitev pripadnosti mestu. Pobudo za primerno počastitev 650-letnice mesta je pred dnevi dalo tudi Društvo Novo mesto.«

Novo mesto je 7. aprila leta 1365 ustanovil vojvoda Rudolf IV. Habsburški in ga tedaj poimenoval po sebi Rudolfswerth, že tedaj pa so ga ljudje poimenovali Novo mesto, saj je zraslo na prostoru, kjer do tedaj ni bilo naselja. Mesto je imelo dolgo časa tudi uradno dve imeni, ime Novo mesto pa je dokončno dobilo ob razpadu nekdanje države leta 1918.

Obhajanje 650-letnice mesta pa ne bo potekalo le na kulturnem področju, ampak tudi na športnem in družabnem. Alenka Muhič, vodja urada za razvoj in investicije na novomeški občini, pa skupaj s svetovalko za prostorsko načrtovanje Melito Muren na to gleda še precej širše, saj meni, da mora mesto, predvsem staro mestno jedro oziroma Glavni trg jubilej doživeti bistveno bolj urejeno, kot je. Prav za urejanje mestnega jedra je v letošnjem proračunu namenjenih 200 tisoč evrov, kar je bistveno več kot v preteklosti, ko je bila številka na tej postavki največkrat izražena s samimi ničlami oziroma v zadnjih letih v drobižu. »Že to, da je v ta namen zagotovljen denar v proračunu, je veliko. Marsikaj se da narediti tudi z malo denarja. Leta 1978 so bile pred kongresom mest na primer prebarvane fasade na Glavnem trgu, o čemer razmišljamo tudi tokrat. Tedaj je bila narejena študija barv, na katero bi se lahko oprli tudi sedaj. Preverjamo tudi možnosti za rešitev prometnega režima, za izhodišče imamo Acerjevo študijo, od katere pa je minilo že precej časa in bi jo morali posodobiti. Trg bo na novo tlakovan, pred tem pa je treba urediti še vse podzemne vode,« našteva Muhičeva.

Majhen, a ne zanemarljiv problem pri vseh teh načrtih pa je, da bodo konec leta 2014 lokalne volitve in da je zelo verjetno, da ljudje, ki danes načrtujejo, kaj bo Novo mesto dobilo in doživelo ob 650-letnici, leta 2015 ne bodo brali slavnostnih govorov, kar pa ni razlog, da se ne bi za dostojno označitev jubileja kar najbolje potrudili.

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista 17. januarja 2013.

I. Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava