Uspešen literarno esperantski večer

17.5.2013 | 08:30

Uspešen literarno esperantski večer

V ciklu literarnih večerov, ki jih vsako tretjo sredo v mesecu v Kavarni pri občini Brežice pripravi in izvede literarna sekcija Beseda Kulturnega društva »Franc Bogovič« iz Dobove, je bil del literarnega večera, 15. maja 2013, izveden tudi v esperantskem jeziku.

Prvi del literarnega večera, ki ga je vodil član sekcije Beseda Jožef Pirš, je bil posvečen pesniku, pisatelju, dramatiku in prevajalcu Josipu Stritarju, katerega devetdesetletnice smrti se spominjamo letos. Ta vsestranski in zelo izobražen slovenski pisatelj je, kot je v uvodu omenil predsednik sekcije Rudi Mlinar, v zadnjem času kar nekako pozabljen.

»Zato je namen takih literarnih večerov, da opozorimo in vzpodbudimo ljudi, da bi znova segli po njihovih delih.« S temi besedami je prvi del literarnega večera zaključil Pirš.

V drugem delu večera so se člani Kluba esperantistov Posavja, ki deluje kot del literarne sekcije Beseda, spomnili dveh obletnic novejše zgodovine, in sicer Dneva zemlje in Dneva Evrope. Scenarij za ta zanimiv del literarnega večera je pripravil predsednik kluba Anton Mihelič, izveden pa je bil v slovenskem in esperantskem jeziku.

Predstavili pa so tudi nekaj pesmi voditelja večera, eno so tudi sami prevedli v Esperanto.

Ta, zaenkrat še maloštevilen, a po zaslugi neumornega predsednika Miheliča nadpovprečno aktiven klub, si prizadeva spodbuditi ljudi, da bi se plemenita ideja, ki jo esperantski jezik ponuja svetu, krepila, rasla in si priborila tisto mesto, ki ji gre.

Žal maloštevilni obiskovalci so z zanimanjem sledili tako prvemu – literarnemu, kot drugemu - slovensko esperantskemu delu literarnega večera.

Za piko na i so s svojim ubranim petjem poskrbele glasbene gostje, ŽePZ Prepelice iz Dolenje vasi, likovno podobo pa je z nekaj plakati oplemenitil Ivo Veble iz Dobove.

R. M.

Galerija

Esperantista Tone in Peter med nastopom
Tudi esperantistki Reneja in Ivana sta uživali med nastopom
Veseli obrazi povedo vse…..

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava