DL: Tone naš edini uradni Vinopivec

22.2.2013 | 14:40

Tone Vinopivec-Dolc (Foto: M.B.-J., arhiv DL)

Tone Vinopivec-Dolc (Foto: M.B.-J., arhiv DL)

V soboto bo KUD Rovaš v sodelovanju s krajevno skupnostjo Drašiči pripravil 13. pohod po poteh Soseske zidanice Drašiči, na katerem je, kot so v nekoliko šaljivem tonu napisali organizatorji, za prijatelje Drašičev udeležba obvezna. Začel se bo ob 9. uri izpred cerkve sv. Petra v središču Drašičev, kjer bo tudi sejem, v Drašiče pa se bodo pohodniki spet vrnili ob 15.30.

Vmes pa bo še šest postojank, in sicer pri Jožefu Prusu na Krmačini, na kmetiji Rus na Pleščem Vrhu, pri cerkvi sv. Ane nad Vidošiči, pri stojnici Vinske kleti Kmetijske zadruge Metlika, na vinogradniški kmetiji Mavretič, pri Vidošičkem zdencu. Zadnja postaja pa bo na dvorišču prvega uradnega slovenskega Vinopivca v Drašičih. Poleg jedače in pijače bodo pohodniki na postankih uživali še ob bogatem kulturnem programu. Nastopili bodo Drašički voščači, orgličar Jože Stariha, oktet Vitis, ansambel Birsa Brothers, glasbena skupina Tomaševi, tamburaši metliške folklorne skupine Ivan Navratil in gotovo še kdo.

Medtem ko je bilo na prvem pohodu po poteh Soseske zidanice 54 pohodnikov, je lani njihovo število naraslo na 800. Organizatorji so sicer pripravljeni na sprejem 1.000 ljudi, a se po eni strani kar bojijo, da jih ne bi bilo preveč, saj bi bila dvorišča na domačijah, kjer se bodo ustavili, premajhna. Zavedajo pa se, da je udeležba precej odvisna od vremena. Doslej je šlo po tej poti okrog 8.000 pohodnikov, le štirje ali pet - če izvzamemo domačine - pa se jih je udeležilo vseh 12 pohodov.

Menjavali pa so se tudi ponudniki ob poti. Letos bo gotovo zanimiva zadnja postojanka. A ne le zato, ker bo po pitju vode iz studenca spet na vrsti vino, ampak predvsem zato, ker se bodo, kot že rečeno, pohodniki ustavili pri prvem uradnem slovenskem Vinopivcu. Gre za znanega vinogradnika in vinarja Toneta, ki se je do nedavnega pisal Kostelec, med domačini in prijatelji pa je bolj poznan z domačim imenom Dolc. Pod blagovno znamko Dolc trži tudi svoja vina.

»Mesec pred 50. rojstnim dnem sem na Upravno enoto Metlika vložil zahtevek za spremembo priimka iz Kostelec v Vinopivec. Že dve leti prej pa sem o tem razmišljal, saj so v tujini težko izgovorili moj priimek, zato sem tujcem rekel, da sem winedrinker. In tako je prišlo do ideje o novem priimku. Na upravni enoti so preverili, da nisem v kazenskem postopku, in 5. septembra, ko sem dopolnil 50 let, so mi zamenjali vse dokumente, ki mi jih je načelnik upravne enote slovesno izročil na praznovanju rojstnega dne,« je dejal Tone, ki je zatrdil, da se v Sloveniji nihče drug ne piše Vinopivec. Vsi ostali člani njegove družine pa se še vedno pišejo Kostelec.

Novopečeni Vinopivec prizna, da je sprememba priimka predvsem poslovna poteza. »Ljudje govorijo o vinu, o Dolcu, in to je že pomembno. Sicer pa nameravam kmalu ponuditi na trgu kakovostno vino letošnjega letnika z imenoma beli in rdeči vinopivec,« še doda Dolc.

Članek je bil objavljen v 46. številki Dolenjskega lista 15. novembra 2012.

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (8)

22.2.2013Oceni Neli 

Tone je fejst fant. Prej sem ga videvala v sadjarskem društvu a sedaj je pravi vinopivec. To se lepše sliši kot jabolkojedec.

23.2.2013Oceni ive 

Okusi so različni. Toneta cenim, bili smo pri njemu na Drašičkem pohodu, kapo dol, a zdi se mi, da s tem priimkom smeši sebe in družino. Imel je zelo pristen priimek, če že, bi se bolj podala sprememba na DOLC.

27.2.2013Oceni belokranjka 

KAKO SE RADI NORČUJEMO SAMI IZ SEBE.ČE BO ZARADI TEGA VEČ ZASLUŽIL,NAJ MU BO SREČNO.

27.2.2013Oceni janez 

Babe vi ne veste nič

27.2.2013Oceni senca 

Naj bo kakorkoli. DOLC ima odlično vino. Če ga še niste probali, zamujate. Njegova "črnina" je zdravilo. Antioksidanti in... Skratka, čimprej probat.

1.3.2013Oceni Jožica 

Dobra črnina to drži. Prej je imel tudi dobro korenino. Črno vino širi žile.

1.3.2013Oceni koza 

UUUUU jaz tudi vem da je dober. Vino pomaga. Prišel je k meni v hlev.

22.12.2014Oceni pivec123 

Tone je đek!! :).... če bi vsaj pol ljudi bilo takšnih kot on, bi bil svet mnogo boljši :)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava