DL: Čistijo, a ne zaleže za dolgo

29.8.2012 | 14:10

Pogorišča v Šmihelu še niso pospravili, nikamor pa se ne premakne niti rekonstrukcija ceste. (Foto: B. B.)

Pogorišča v Šmihelu še niso pospravili, nikamor pa se ne premakne niti rekonstrukcija ceste. (Foto: B. B.)

Vseslovenske spomladanske čistilne akcije so se v velikem številu udeležili tudi prebivalci novomeške krajevne skupnosti Šmihel, ki so med drugim očistili tudi nekdanji Cvetanov objekt z bližnjo okolico ter zanemarjeno zbirališče mladih pod viaduktom v bližini pokopališča. Oboje ima žal le kratkotrajen učinek, ugotavlja predsednik KS Šmihel Miro Škufca.

Tako imenovani Cvetanov objekt, v katerem naj bi nekoč obratovala trgovina, je že dalj časa v lasti Hypa, ki pa nikakor ne najde načina za dokončanje gradnje. Kot pravi Škufca, je težava tudi v tem, da bodoča trgovina nima potrebnih parkirišč, zato zanjo ne morejo dobiti vseh potrebnih dovoljenj. Parkirišča so še vedno v lasti  podjetnika, ki je pred leti začel gradnjo objekta, in če bo hotel Hypo nedokončano stavbo spraviti v promet, bo moral, kot kaže, odkupiti še nekaj zemljišč.

Na popivanje in brezbrižno odmetavanje odpadkov pod viaduktom, kjer se domnevno zbirajo mladi z bližnjega Šolskega centra, v Šmihelu opozarjajo že dalj časa. »Že nekaj dni po čistilni akciji je bila tam enaka nesnaga kot prej. To lokacijo bi bilo potrebno fizično zapreti in omejiti dostop, zato smo se odločili, da k temu pozovemo lastnika viadukta, tovarno Revoz,« pravi Škufca.

Nič kaj prijeten pogled ni niti na ostanke nekdanjega gospodarskega poslopja, ki ga je marca uničil požar. Objekt je še vedno pogorišče, ki ga obdaja policijski trak, saj, kot pravi Škufca, zaradi suma požiga tam še vedno poteka kriminalistična preiskava. »Šele ko bo ta končana, bo lahko lastnik pogorišče počistil. Upam, da bo to čim prej,« pravi predsednik KS.

Stvari se le počasi premikajo tudi glede urejanja odseka ceste med šmihelsko cerkvijo in Šukljetovo ulico. Nujno bi bilo potrebno razširiti uvoz v ulico Ob Težki vodi, še bolj kot za voznike pa je odsek nevaren za pešce, tudi okoliške šolarje. Načrti za razširitev ceste, ureditev pločnika in avtobusnega postajališča so stari že nekaj let, a se zadeva ne premakne nikamor, saj se občina in nekateri lastniki zemljišč, ki so potrebna za rekonstrukcijo, ne morejo dogovoriti o višini odškodnine. »Vsakič znova se kaj zaplete oz. nekdo postavi neke nove pogoje. Zdi se mi, da občini to v resnici tudi kar ustreza, saj bi le težko zagotovila denar za rekonstrukcijo,« ugotavlja Škufca.

Članek je bil objavljen v 19. številki Dolenjskega lista 10. maja 2012. Tudi danes omenjeno pogorišče še ni počiščeno.

Boris Blaić

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

30.8.2012Oceni petelin 

Kdo je lastnik tega, da ne pospravi? KS naj pokliče občino in naj uredijo? Sredi prestolnice kulture take zadeve stojijo.

2.9.2012Oceni krajan 

Sedaj se je še ena luknja pojavila v pogorišču. A mora res kdo notri pasti? Otroci hodijo mimo v šolo, pločnika ni, prometa pa toliko kot v Bršljinu ali pa še več.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava