DL: Hkrati super mama in super babica

22.8.2012 | 14:30

Mariji je uspelo težko pnevmatiko dvigniti le 10 centimetrov, je pa zato zlezla vanjo. (Foto: A. Matič)

Mariji je uspelo težko pnevmatiko dvigniti le 10 centimetrov, je pa zato zlezla vanjo. (Foto: A. Matič)

Marija Bajuk (Foto: M. B.-J.)

Marija Bajuk (Foto: M. B.-J.)

Na Radovici pri Metliki so prvo majsko soboto pripravili tretjo Traktorjado, na kateri so blagoslovili traktorje in kmetijsko mehanizacijo. Rdeča nit pa so bile zabavne igre, v katerih so se traktoristi pomerili v prenašanju bremen. A med letošnjimi in prejšnjimi igrami je bila razlika, saj se je tokrat v bitki za najmočnejšega traktorista sedmim moškim pridružila tudi ženska, in sicer Marija Bajuk iz Radovice.

Marija, mati treh hčera in dve leti tudi že babica, pravi, da njen namen ni bil, da bi se enakopravno pomerila z moškimi, saj dobro ve, da ženkam biološko ni dana takšna moč kot moškim. Na ta način je želela le moralno podpreti pobudnika in glavnega organizatorja Traktorjade Martina Matekoviča iz Radovica ter člane pripravljalnega odbora iz domačega kraja in sosednje Bojanje vasi. Po njenem je pohvalno, da se je še kdo pripravljen razdajati za javno dobro, saj jih večina gleda le na osebne koristi.

Kakšne bodo igre, Marija ni vedela, zavedala pa se je, da ne bodo lahke, če pač iščejo najmočnejšega tekmovalca. In tako so morali metati 10-kilogramski železni kol, prevračati 200-kilogramsko traktorsko pnevmatiko, vleči 3-tonski traktor, prenašati 110-kilogramske betonske uteži, dvigovati uteži z verigo in prenašati težke predmete. »Na tekmovanje sem šla za šalo in za popestritev iger. In sem se seveda znašla po svoje. Tako so mi na primer traktor pomagali porivati. Ljudje pa so se ob tem zabavali, kar je bil moj namen. Vedela sem, da so bremena zame pretežka,« se nasmehne Marija ter hkrati prizna, da je šla pravzaprav raziskovat teren, porodile pa so se ji tudi ideje za prihodnje igre, ki jih bo predlagala organizatorjem. Na kakšno zamisel je prišla, ni želela povedati, pričakuje pa, da ji bodo organizatorji prisluhnili in da bo naslednje leto prireditev še bolj zabavna.

Bajukova se je letos odločila za tekmovanje povsem sama, brez kakršnega koli prigovarjanja. A če so jo nekateri gledali postrani, so ji drugi čestitali za pogum. »Prepričana sem, da sem tako prebila led. Med tekmovanjem sem imela mešane občutke. Nisem vedela, ali naj vztrajam do konca ali odneham. A ko sem videla, kako me gledalci spodbujajo, sem vzdržala do konca,« je zadovoljna Marija, ki je sicer zasedla zadnje mesto. A rezultat zanjo sploh ni pomemben.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista 17. maja 2012.

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava